Гърция удължи ограниченията до 27 април, всички с маски в Турция

05 Апр 2020 08:24

Ограниченията за излизане на гражданите от домовете и за движение на автомобили в рамките на мерките за борба с коронавируса в Гърция са удължени от 6 април до 27 април, съобщи заместник-министърът на гражданската защите Никос Хардалиас, предаде ТАСС.

Той подчерта, че всеки ден е решаващ в борбата за пресичане на разпространението на болестта.

Забраната за движение на граждани с изключение на случаи на крайна необходимост бе въведена на 23 март. Тя се отнася до шофьори и до пешеходци. Гражданите могат да излизат от дома си и да пътуват само, за да отидат на работа, до супермаркет, аптека, банка или лекар, могат също така да разхождат домашни любимци и да се занимават индивидуално със спорт.

Съгласно ограничителните мерки всеки, който излиза от вкъщи, трябва да носи в себе си подписана декларация за целта на излизане или да е изпратил текстово съобщение до централизиран номер.

Нарушителите на тези разпоредби са заплашени от глоба от 150 евро.

След 23 март полицаите са установили 17 358 нарушения на мерките в страната, а наложените за това глоби са в размер на 2,6 милиона евро.

Според последни данни на гръцкото здравно министрество, огласени днес, заразените с коронавирус в страната са 1 673, а жертвите на заразата са 68. За едно денонощие броят на заразените се е увеличил с 60, съобщи на брифинг представителят на министерството проф.Сотирис Циодрас. Той посочи, че 55 процента от заразените са мъже.

 

По думите му от намиращите се в болница пациенти с короонавирус 92-ма са поставени на системи за поддържане на жизнените функции. Средната възраст на тези пациенти е 66 години, като мнозинството от тях имат съпътстващи заболявания, уточни Циодрас. Той каза, че 10 пациенти са изписани от интензивните отделения и се възстановяват. Броят на починалите от коронавируса за едно денонощие се е увеличил от 59 на 68, посочи Циодрас.

Всички с маски в Турция

Засилени бяха проверките днес на обществени места в Турция, най-вече на места, на които се събират повече хора, като пазарите и фериботите в Истанбул, след обявеното вчера решение на президента Реджеп Тайип Ердоган за въвеждане на изискване за носене на защитни маски като мярка срещу разпространението на коронавируса, предаде АФП.

На пазар в истанбулския квартал Бешикташ, работещ в съботните дни, който днес бе необичайно пуст, полицаи и общински служители следяха за използването на маски и на гелове за дезинфекция на ръцете и проверяваха и температурата на клиентите.

Вели Йълдъръм, 50-годишен продавач на зеленчуци на пазара, смята обаче, че тези мерки са въведени "твърде късно".

"Ние сме последните, /които го правят/, в сравнение с останалата част на света. И дори това не е достатъчно. Би трябвало да има пълна изолация" в Истанбул, казва той пред АФП.

"Ако тези мерки бяха взети един или два месеца по-рано, може би вирусът нямаше да се разпространи толкова", казва 60-годишна клиентка, която носи маска, също, както и пътниците на фериботите.

От днес носенето на маски е задължително на пазарите и в магазините в страната в съответстие с нареждане на Ердоган, който призова турските граждани да спазват дистанция от три крачки при пазаруване или в обеществения транспорт.

Кметът на Истанбул от основната опозиционна партия Екрем Имамоглу се обявява за въвеждане на пълна забрана за излизане навън за жителите на мегаполиса.

През последните 24 часа още 79 души са починали от коронавируса в Турция, с което общият броя на жертвите на Ковид-19 в страната достигна 501 души, съобщи днес турският здравен иминистър Фахреттин Коджа, предаде турският телевизионен канал СиЕнЕн-Тюрк.

Министърът посочи, че за последното денонощие са направени 19 664 теста и са установени още 3 013 нови случая на заразени с коронавирус в страната, с което общият брой на заразените е достигнал 23 934 души. До момента в страната са направени общо 161 380 теста. Общо 1 311 пациенти с коронавирус са в интензивни отделения, а 909 са интубирани. Оздравелите досега са 786 души.

Main Menu