Вътрешният министър на Турция подаде оставка заради забраната за излизане през уикенда

13 Апр 2020 09:07

Турският вътрешен министър Сюлейман Сойлу подаде оставка днес. Той самият съобщи за оттеглянето си в Туитър, като каза, че поема цялата отговорност за прилагането на забрана за излизане през уикенда в големите градове в страната.

“В един процес, който бе изпълнен толкова усърдно и щателно, отговорността за прилагането на полицейския час през уикенда, за да спрем пандемията, пада изцяло върху мен", написа Сойлу.

Оставката му идва след като на много места имаше големи струпвания на хора. те се получиха, тъй като полицейската забрана бе обявена на 10 април, само два часа преди влизането ѝ в сила.

"Хюриет" припомня, че Анкара е обявила ограничителната мярка за уикенда късно в петък, около 10 вечерта.

Полицейският час бе наложен в 30 големи града, сред които Анкара, Истанбул, Измир.

“Последваха много критики, тъй като хората в тези градове тръгнаха масово към пазарите и пекарните, които все още бяха отворени късно вечерта, за да се запасят с храна за уикенда", добавя изданието.

Така на места се получил обратен ефект - събиране на твърде много хора на едно място. Сойлу коментира, че приема критиките за обявяването на мярката в последния момент, но смята, че не е имало прекалено големи тълпи, за да има притеснение от разнасяне на заразата.

Main Menu