Кметът на Куманово е с коронавирус, премиерът Спасовски и двама министри са под карантина

17 Апр 2020 08:56

 

Премиерът на Северна Македония Оливер Спасовски, вицепремиерът Буяр Османи и министърът на здравеопазването Венко Филипче са под карантина, а кметът на град Куманово е диагностициран с коронавирус, предаде БНР.

Спасовски и двамата министри не присъстваха на днешното заседание на Съвета за сигурност, на което се обсъждаше продължаването на извънредното положение на територията на цялата страна заради разпространението на коронавируса.

От кабинета на президента Стево Пендаровски посочиха, че държавният глава ще обяви какви решения са взети на заседанието.

Тримата членове на правителството вчера бяха на срещи в Куманово, на които присъства кметът Максим Димитриевски, за когото днес бе потвърдено, че е с позитивен тест за коронавирус.

По последни данни, в Куманово има 263 болни от Covid-19 и 10 починали.

Буяр Османи обяви във Фейсбук, че въпреки взетите от него по време на срещата предпазни мерки - маска и ръкавици, остава в самоизолация до вторник, когато трябва да бъде тестван.

Кабинетът ще продължи да работи чрез онлайн връзка. В момента страната е управлявана от преходно правителство без парламент.

Президентът Стево Пендаровски подписа днес решение да удължи извънредното попожение с още 30 дни. Това беше и решението на Съвета за сигурност на Северна Македония.

"Досегашното извънредно положение изтича днес и то не може да бъде продължено, защото няма конституционни и законови основания за това. По предложение на правителството обаче в ситуация, когато парламентът е разпуснат, аз ще подпиша ново решение за обявяване на извънредно положение за период от 30 дни." - обяви след заседанието на съвета президентът Стево Пендаровски, цитиран от МИА.

В Северна Македония има 1081 потвърдени случая на Covid-19, 46 души са починали от коронавирусната инфекция. /БНР

Main Menu