Истанбул под пълна блокада заради COVID-19

18 Апр 2020 19:23

Министерството на вътрешните работи на Турция наложи в петък в полунощ 48 часова забрана за излизане от домовете в 31 области. Това се отнася и за Истанбул, Анкара, Измир, Бурса, Анталия и други, за да ограничат разпространението на коронавирус. Над 50 хиляди полицаи в мегаполиса Истанбул, който наброява около 15 млн. население, ще следят за спазването на ограниченията за излизане навън, които започнаха снощи в полунощ (17 април) и ще продължат до нула часа в неделя (19 април) с цел ограничаване на разпространиението на COVID-19. Екипи на жандармерията също са включени в охраната на карантината на възлови места в мегаполиса. С хеликоптери по въздуха се контролира движението в града.

 

Освен Истанбул карантината, която се прилага за втори път през почивните дни, обхваща населението на още 30 града на Турция или общо около 63 млн. души, хиляди фирми, учреждения, работници, служители в различни сфери, предава БТА.

От карантинните мерки са освободени хлебопекарните, куриерските служби, доставчиците на вода и природен газ в бутилки, аптеките (всички в събота, а в неделя - само дежурните), здравните служители, ветеринарните лечебници и лекарите, а също екипи на енергетиката, водоснабдяването, както и бензиностанциите и магазините към тях, които ще бъдат отворени през двата почивни дни.

Малко на брой хотели в Истанбул работят.

За разлика от миналия път, когато и вестниците не излизаха, през този уикенд те ще излизат и ще бъдат доставяни от куриери, понеже будките за вестници са затворени.

Около 17 хиляди служители на Истанбулската голяма община, която включва общо 39 общини, ще бъдат ангажирани в обществения транспорт в мегаполиса, който ще бъде по-интензивен в сутрешните и вечерните часове и сведен почти до нула през другите часове.

Задължително е носенето на защитни маски, както и спазването на дистанция. Пътници без маски не се допускат. Редица линии на метрото са спрени.

 

Екипи на общините ще доставят хляб, вода, лекарства и други необходими неща на възрастните и хората с хронични заболявания, които втори месец не се допускат да излизат навън.

На последния брифинг снощи здравният министър Фахреттин Коджа призова турските граждани "да стискат зъби още 1-2 седмици".

Според прогнозите на Научния съвет пикът на COVID-19 в Турция може да се достигне към края на месец април. Но може и да се размине, ако се спазват стриктно мерките за социална изолация.

Повечето учени прогнозират спиране на разпространението към края на май и началото на юни, при положение че се спазват ограничителните изисквания.

По данни от снощи числото на заразените с новия корнавирус в Турция надхвърля 74 хиляди. А броят на починалите от 11 март насам е 1463 души.

Обнадеждаващ сигнал според здравния министър е, че през последните три дни е нараснало числото на излекуваните, общо 7000 души, които са повече от починалите.

Здравният министър подсказа, че забраната за излизане в големите градове на Турция може да продължи.

23 април, четвъртък, е национален празник на Турция- Празник на националната независимост и на децата.

На следващия ден - 24 април, започва месецът на мюсюлманските пости, оручът, когато много хора по традиция се събират на вечери.

Това представлява много голям риск, който може да провали всички досегашни усилия и да предивзика нов бум на заразата, казва проф.д-р Осман Билги.

Препоръката на експертите е на 23 и 24 април да бъдат предприети ограничения за излизане, които да се слеят с уикенда.

Проф.д-р Мехмет Джейхан от специализирания Научен съвет за борба срещу коронавируса прогнозира в близко време спад на случаите в Истанбул.

"Ако мерките в Истанбул продължат със същата сериозност като досегашната, има вероятност случаите на COVID-19 скоро да намалеят. Защото вече са регистрирани много случаи, изяснена е ситуацията във връзка с устойчивостта и ще започнат да намаляват", казва той.

И в същото време предупреди, че редица малки градчета на Анадола, където засега има по-малко случаи, може да се превърнат в потенциални източници на зараза.

"Трябва да насочим вниманието си към тях, това са общо 47 града", посочва той.

Поради забраната за излизане навън в събота и неделя православните българи и другите християнски общности в Истанбул ще отбележат светлия християнски празник Великден по домовете си, без традиционните служби в църквите в Истанбул и Одрин и без обикаляне в полунощ със запалени свещи, понеже храмовете и българската Екзархия са затворени.

Main Menu