COVID-19 увеличи рейтинга на Ердоган, но и на опозиционните политици

20 Апр 2020 18:54

 

Резултатите от социологическа анкета във връзка с действията на турските политически лидери по справяне с разпространението на новия коронавирус в Турция показва, че от една страна са е увеличила популярността на турския президент, но в същото време е нараснал и рейтингът на опозиционните лидери в тази атмосфера.

Челно място по популярност в анкетата, изготвена от социологическата агенция Метропо, държи турският президент Реджеп Тайип Ердоган, чийто рейтинг през март, когато коронавирусът навлезе в Турция, се е увеличил с 14,8 на сто в сравнение с предходния месец и е достигнал 57,2 на сто, предава БТА.

Изненадата обаче е силно нарасналата популярност на кметовете на опозиционната Народнорепубликанска партия (НРП) в Истанбул и Анкара - съответно Екрем Имамоглу и Мансур Яваш, чиито действия по справяне с коронавируса се одобряват съответно от 53 на сто и 44 на сто от анкетираните.

Веднага след тях по популярност е лидерката на опозиционната "Добра партия" Мерал Акшенер с 37,7 на сто, която за пръв път изпревари опонента си Девлет Бахчели, който е съюзник на Ердоган.

Анализаторът Мурат Йеткин посочва, че въпреки нарасналата популярност на Ердоган, няма промяна в рейтинга на неговата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) като политическа сила.

Йеткин обръща внимание също, че опозиционният кмет Имамоглу догонва Ердоган по популярност. И Мансур Яваш, и Мерал Акшенер с действията си в кризата с коронавируса увеличиха своята популярност на лидери в турското общество, коментира още той.

Според анализатора резултатите от анкетата са сигнал за бъдещи развития в обществено-политическата действителност на Турция, след като отмине кризата с коронавируса.

Бившият президент Абдуллах Гюл, за когото се твърди, че ще се включи в новата политическа формация на Али Бабаджан, получава одобрение 34,3 на сто, кметът на Измир /от опозиционната НРП/ Тунч Сойер - 27,3 на сто и лидерът на основната опозиционна НРП Кемал Кълъчдароглу - 25,2 на сто, сочи още анкетата. /БТА

Main Menu