Турция отвори границата си

11 Юни 2020 19:22

Турция отвори границите си за чужди граждани с леки коли, микробуси и автобуси днес по обяд. Трафикът на ГКПП Капитан Андреево е нормален, съобщават от пресцентъра на ГД "Гранична полиция".

 

Припомняме, че южната ни съседка въведе рестрикциите по границата на 19 март заради коронавируса. Превозите на товари обаче не бе засегнат.

С отварянето на границата се очаква да се засили и потокът от гастарбайтери от Западна Европа, които се прибират при роднините си за летните отпуски. От миналата седмица насам по около 150 коли денонощно преминават през пункта, споделиха пред "Старият мост" гранични служители. По думите им пикът бил в края на юли - началото на август, когато на час се обработвали по около 200 - 250 коли.

На ГКПП Капъкуле, откъдето минава основният пътникопоток, са предприети редица строги епидемиологични мерки за влизащите в страната от чужбина, съобщава турският сайт www.hurriyet.com.tr. Първо се извършвало измерване на телесната температура на пътниците. След това пътниците се подлагали на здравен скрининг от екипи, намиращи се на границата. Попълвал се формуляр за спазване на 14-дневна изолация в домашни условия. Правел се инструктаж за предпазните правила, изискването за задължителна употреба на защитни маски на обществени места, избягване на многолюдни събирания, новите правила за молитвите в джамиите, хигиенни мерки и т.н.

Карантина има и при влизане в България от Турция. Всички пристигащи на наша територия минават през термокамери, за да им бъде премерена температурата. В началото, дни след като бяха монтирани, бе установено, че уредите дават отклонения и не са достатъчно ефективни за установяването на пристигащите у нас заразени с COVID-19. Сега обаче те са вкарани в ред и измерват правилно.

Впрочем, Европейската комисия представи днес допълнителни препоръки за отварянето на европейските граници от следващата седмица. ЕК препоръчва вътрешните граници в ЕС да бъдат отворени от 15 юни, а външните да останат затворени за пътувания по несъществени поводи до края на месеца. Според Комисията засега не е възможно преминаването на външните граници да се възстанови напълно заради различната епидемична обстановка по света. Предлага се от 1 юли да отпаднат ограниченията за пътуване до ЕС на граждани на Албания, Босна и Херцеговина, Косово, Черна гора, Северна Македония и Сърбия.

Main Menu