Новите случаи на коронавирус на Балканите се увеличават

11 Юни 2020 21:06

Новите случаи на коронавирус на Балканите се увеличават. Властите в Босна, Северна Македония, Сърбия и Албания призовават гражданите да спазват указанията, информира АП.

Епидемиолозите в региона, където много ограничения бяха отменени миналия месец коментират, че новите огнища на зараза изглежда се появяват след събития като празненства, семейни събирания и погребения. В Сърбия също има огнища в университетските общежития.

 

Днес Сърбия регистрира 71 нови случая в сравнение с 18 на 1 юни. Подобен брой случаи бяха потвърдени през последните няколко дни. В съседна Босна има близо 60 нови случая.

Властите в Албания потвърдиха 44 нови заразени - това е най-високият брой до момента и трети пореден ден на увеличение. Страната разхлабва ограниченията повече от 2 седмици.

Северна Македония регистрира 174 нови случая и седем починали в сряда - най-високата смъртност от повече от месец.

В региона властите започнаха постепенно да позволяват организиране на масови мероприятия, но хората не спазват съветите за поддържане на социална дистанция и носене на маски. Вчера 20 000 фенове се събраха на стадион по време на футболната среща между белградските съперници "Цървена звезда" и "Партизан".

Днес сръбският президент Александър Вучич заяви, че неговата Сръбска прогерсивна партия няма да провежда предизборни митинги преди парламентарните избори на 21 юни, за да избегне разпространяване на вируса.

Main Menu