Съдът в Турция ще обяви решението си за църквата Св. София до 15 дни

02 Юли 2020 19:01

Гърция предупреди, че Турция рискува да отвори "огромна емоционален пропаст" с християнските страни, ако настоява на превръщането на музея "Света София" в Истанбул в джамия. Това заяви говорителят на гръцкото правителство Стелиос Пецас, цитиран от вестник "Катимерини".

Турският върховен съд разгледа петиция, с която се иска превръщането на масивната сграда от шести век, първоначално построена като християнска катедрала и днес един от най-посещаваните туристически обекти в Турция, обратно в джамия. Съдът ще обяви решението си в рамките на 15 дни, каза адвокат.

„Света София" е паметник на световното културно наследство. Много държави, включително Държавния департамент на САЩ, подчертаха точно този аспект, призовавайки Турция да не предприема стъпки, които биха създали огромна емоционален пропаст между нея и християните по света", заяви Пецас, цитиран от агенция "Фокус".

 

Държавният секретар на САЩ Майк Помпео призова Турция в сряда да остави "Света София", част от Световното културно наследство на ЮНЕСКО, да остане музей и да гарантира, че тя остава достъпна за всички. Вселенският патриарх Вартоломей, духовен глава на около 300 милиона православни християни по целия свят със седалище в Истанбул, заяви, че превръщането ѝ в джамия ще разочарова християните и ще "разруши" връзката „Изток-Запад“.

Main Menu