Руската църква: Превръщането на "Света София" в джамия е неприемливо

04 Юли 2020 20:29
 

Превръщането на истанбулския паметник "Света София" от музей в джамия би било неприемливо, заяви днес високопоставен официален представител на Руската православна църква, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган предложи да се върне статутът на джамия на масивната сграда от шести век, първоначално изградена като християнска катедрала, а днес един от най-често посещаваните туристически обекти в Турция и обект от световното наследство на ЮНЕСКО.

"Не можем да се връщаме в Средновековието сега", заяви митрополит Иларион, председател на отдела за международни църковни отношения на Московската патриаршия.

"Живеем в многополюсен свят, живеем в свят с много вероизповедания и трябва да уважаваме чувствата на вярващите", каза той за руската държавна телевизия.

Митрополит Илариан добави, че Руската православна църква не разбира мотивите за трансформирането на "Света София" и смята, че зад този ход стои вътрешната политика.

"Смятаме, че при настоящите условия този акт е неприемливо нарушаване на религиозните свободи", подчерта той.

Турският Държавен съвет, висшият административен съд на Турция, предстои през следващите две седмици да се произнесе по иска на неправителствена организация за отмяна на решение от 1934 г., регламентиращо статута на "Света София" на музей./БТА

Main Menu