ЕС съжалява за смяната на статута на „Света София“

11 Юли 2020 10:41

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган призова да бъде уважено решението за смяната на статута на катедралния храм "Св. София" от музей в джамия. "Света София попада под действието на юрисдикцията на Турция. Призовавам всички да уважат решенията, приети от съдебните и изпълнителните органи на Турция", казатурският лидер, цитиран от ТАСС.

Евросъюзът смята решението на Турция за достойно за съжаление. Това се казва в разпространено изявление на върховния представител на ЕС за външната политика и сигурността Жозеп Борел. "Св. София" има дълбока историческа стойност за целия свят", се допълва в него.

Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис заяви, че осъжда "по възможно най-категоричния начин" решението на Турция да превърне музея "Св. София" в джамия. "Това е решение, което е оскърбление към всички, които признават паметника и за обект от световното културно наследство", се казва в писмено изявление на кабинета на Мицотакис.

 

"Планираме „Св. София“ да бъде отворена за ислямско богослужение на 24 юли, заяви в телевизионно обръщение към турския народ Ердоган. Той заяви, че и той ще участва в първата молитва след отварянето на музея като храм след 86 години. 24 юли е и датата, на която е подписан Лозанският договор, който оформя границите на модерна Турция след съпротива срещу победителите от Първата световна война.

Турският държавен глава подчерта, че решението за статута на храма е суверенно решение на страната и призова всички страни да се отнасят с уважение към него. ЮНЕСКО изрази огорчение от взетото решение.

Main Menu