Гръцки евродепутат призова за строги санкции срещу Турция заради "Света София"

11 Юли 2020 12:30

След решението на Турция да превърне църквата "Света София" в джамия, Атина трябва незабавно да наложи санкции на Анкара, да затвори турското консулство в Комотини, музея на Ататюрк в Солун, да затвори границата с Турция, да не отваря джамия във Вотаникос, както и да затвори стотици незаконни джамии като част от санкциите срещу Турция. Това съобщи пред РИА Новости евродепутатът Нотис Мариас. Той е професор в университета в Крит, където преподава институционалната структура на Европейския съюз, цитирана от БГНЕС.

 

В петък Турският държавен съвет - най-висшият административен съд на страната, отмени отмени решението си от 1934 г., с което църквата бе превърната в музей. Веднага след това турският президент Ердоган обяви, че е подписал указ за превръщането на катедралата в джамия, както и че там започват да се отслужбат мюсюлмански служби и ритуали.

"Дълги години Ердоган подготвя превръщането на "Света София" в джамия. Поради тази причина, като евродепутат многократно съм го осъждал в изказванията си пред Европейския парламент", заяви Мариас. Той нарече решението на Ердоган за катедралата "провокативно и абсолютно незаконно". "Решението за превръщането на църквата в джамия е в нарушение на решението на ЮНЕСКО да обяви "Света София" за световно културно наследство. "Света София" не е плячка на Ердоган, тя принадлежи на цялото човечество. Тя е символ на християнството. Превръщайки го в джамия, Ердоган провокира и обижда не само християните, но и цялото човечество", каза политикът. И допълни, че решението на Ердоган изправя света пред дилемата "култура" или "варварство", а към такава дилема не трябва да има никаква търпимост, тъй като това е "ислямски фундаметализъм".

Main Menu