Турция кани чуждестранни лидери на петъчната молитва в 'Света София'

22 Юли 2020 07:37

Турското правителство покани чуждестранни лидери да присъстват на първата петъчна молитва в "Света София", съобщи "Хюриет".

Все още продължава подготовката за първата мюсюлманска молитва в "Света София", която трябва да се проведе на 24 юли.

Очаква се на молитвата този петък да присъстват между 1000 до 1500 души. Тя ще бъде отслужена от Али Ербаш, ръководител на Дирекция религиозни въпроси в Турция.

 

На петъчната молитва освен турския президент Реджеп Ердоган се очаква присъстват и лидерът на Партията на националистическото движение Девлет Бахчели, депутатите и членовете на управляващата "Партия на справедливост и развитие", както и турските министри.

В "Света София" също са поканени и лидери на други страни-президентите на Азербайджан и Катар.

На 19 юли Ердоган посети "Света София", за да направи инспекция на обновителните дейности вътре в храма.

Мозайките и стенописите в "Света София" ще бъдат покрити от завеси по време на молитвите. Завесите ще бъдат закрепени с механизъм подобен на този във филмовата индустрия, което означава, че няма да се забиват пирони и мозайката ще остане непокътната.

 

На 10 юли турският Държавен съвет, който е висш административен съд на страната, отмени решението от 1934 г., с което църквата бе превърната в музей. Още на същата вечер стотици мюсюлмани изпълниха площада пред "Света София" и участваха в благодарствен намаз по случай обявяването й с указ на президента Реджеп Ердоган отново за джамия, след като 86 години изпълняваше функциите на музей. Мюсюлманите ликуваха, отправяха молитви и благодарности за събитието, които продължиха до късно.

Трансформацията предизвика критики от Гърция, Русия, Съединените щати, Евросъюза и папа Франциск, а ЮНЕСКО обяви, че ще преразгледа статута на храма като част от Световното културно наследство.

Main Menu