Опозицията в Скопие поиска оставката на Заев

18 Ное 2020 21:10

Най-голямата опозиционна партия в Северна Македония поиска оставката на премеира на страната Зоран Заев. Прочината - неизпълнението на договора за добросъседство с България, вследствие на което София блокира западната ни съседка за преговори за присъединяване към ЕС. По време на пресконференция председателят на "Алианса на Албанците" настоя и за оставките на външния министър Буяр Османи и вицепремиера по европейските въпроси Никола Димитров, съобщават македонски медии.

Българската блокада по приемането на преговорната рамка за Република Северна Македония разпали и без това сериозните различия между социалдемократите и ВМРО-ДПМНЕ относно това каква позиция трябва да заеме Скопие по отношение на София и нейните искания по въпроси, които засягат идентичността.

"Нерешаването на срещата в Брюксел е поражение за идеята на ЕС, но в същото време беше потвърдено в изявлението на председателя, германския министър по европейските въпроси Михаел Рот, че има още възможности до декември. "Трябва да продължим в духа на диалога, а не чрез конфликти, за да постигнем решение", написа премиерът Заев в социалните мрежи.

Последва отговор от лидера на опозицията Мицкоски: "Заев предпочете да се види министър-председателя на източната ни съседка, вместо да направи лидерска среща и всички заедно да постигнат национален и държавен консенсус ... Мога да разбера Заев защо бяга от лидерска среща. Той е политик по отстъпките, а аз отстъпки не правя", каза Мицкоски, цитиран от mk.voanews.

Неговата партия обвини правителството в търговия с национални интереси и поиска оставката на Заев.

"Заев трябва да подаде оставка, защото излъга македонския народ, че Споразумението с България затваря всички въпроси и че България ще бъде най-добрият и най-силният ни поддръжник. Оставка, защото те създадоха двустранни проблеми с Гърция и България в споразумения, които са условие за започване на преговори. Като унищожиха позициите, изградени от поколения политици, те потъпкаха признанията на десетки държави", каза Стефан Андоновски, член на ЕК на ВМРО-ДПМНЕ.

"Няма да има оставки!", отсече говорителят на кабинета Дуско Арсовски. "Правителството има ясен ангажимент, дава шанс на процеса и работи за хармонизиране на позициите в съответствие с ясно дефинираните национални позиции на Македония и в съответствие със стратегическите цели на европейската интеграция на страната... Именно в такива моменти на предизвикателство трябва да се демонстрират европейски ценности, диалог вместо конфликт", каза Арсовски.

"След вчерашния "студен душ", българският премиер заяви днес, че позицията на София по отношение на страната е принципна и че са готови да продължат разговорите", пишат македонските медии и цитират Бойко Борисов: "Потърсихме всякакви компромиси, но, за съжаление, приятелите ни в Скопие не показаха ангажираност. Те смятаха, че с натиск и лобиране могат да принудят България да промени позицията си. Но нашата позиция не е позиция на инат".

И Скопие, и София публично обявяват, че са готови да продължат процеса, който според германското председателство все още може да бъде спасен и междуправителствената конференция ЕС-Северна Македония да се проведе до края на годината. Следващите няколко седмици са решаващи за това, коемнтира mk.voanews.

Main Menu