Ваксинацията в Турция: Първо лекарите, после войниците, накрая лицата под 50 г. с хронични болести

14 Ян 2021 16:24

В Турция вече започна ваксинирането на здравни работници с китайската ваксина. Властите в южната ни съседка се надяват бързо да ваксинират колкото е възможно повече хора, за да се спре разпространението на коронавируса.

Здравният министър Фахреттин Коджа бе първият, който си сложи ваксината срещу COVID-19. Тя не е задължителна в Турция. Здравното министерство в страната пусна уебсайт, който ще следи в реално време броя на ваксинираните лица, предаде „Хюриет дейли нюз”.

Ваксинацията в Турция ще протече в четири етапа. В първия етап приоритет ще имат здравните работници, включително фармацевтите, както и лицата на над 65 години. Във втория етап ще бъдат ваксинирани лица над 50-годишна възраст и тези, които работят в стратегически сектори като Министерство на отбраната и МВР. Учителите също попадат в тази група, както и работещите в хранителната индустрия.

 

В третата фаза ще бъдат ваксинирани лицата под 50 години с хронични заболявания. Четвъртата, последна фаза, ще покрие останалата част от населението на Турция. По данни на университета "Джонс Хопкинс" в Турция от началото на коронавирусната пандемия са регистрирани 2,3 милиона коронавирусни инфекции, което нарежда страната в челните места в тази черна класация. В многомилионната държава бяха въведени строги мерки, за да се спре разпространението на вируса, включително и вечерен час.

Main Menu