Пълен локдаун на няколко гръцки острова

20 Фев 2021 15:06

В Гърция не могат да овладеят разпространението на вируса след повече от три месеца на карантина и строги мерки. От днес обявиха пълен локдаун и на няколко острова, като извънредни строги мерки са в сила в голяма част от страната, предаде БНР.

Увеличават се районите в Гърция, където от днес се налага строга карантина. COVID-19 успя да проникне и на острови, където доскоро случаите на заразени бяха единици. До 1 март извънредни мерки се налагат на островите Калимнос, Кефалония и Тасос. На остров Крит най-заразеният район е град Ираклион. Според епидемолозите е необходимо област Атика и столицата Атина поне още една седмица да останат под локдаун. В последните дни половината от регистрираните новозаразени са в гръцката столица.

В сила са мерките излизане от дома само по спешност, забрана за напускане на областта по местоживеене, вечерен час от 21 часа, докато през уикенда е от 18 часа. Всички магазини са затворени, с изключение на тези за хранителни стоки и аптеките. Лекарите установиха, че много бързо се разпространява британският щам и дори предлагат да се въведе като задължителна мярка в цялата страна носенето на двойна маска в затворени помещения.

Main Menu