Експерти предупредиха, че в Турция ще стане страшно през следващите седмици

06 Апр 2021 21:29

Експерти очакват дневните случаи на коронавирус в Турция да се увеличат драстично през следващите седмици. Според тях ще има пик на заразените с COVID-19, след което се очаква броят им да намалее, предаде „Хюриет дейли нюз”.

От началото на месец април Турция регистрира над 40 000 новозаразени дневно, което накара властите да наложат нов локдаун през уикендите в провинциите с най-много нови случаи. Според здравни експерти обаче през следващите седмици всеки ден ще има между 50 000 и 60 000 новозаразени.

Локдаунът ще бъде в сила и по време на свещения за мюсюлманите месец рамазан, който започва на 13 април. Професор Зия Куругьол каза, че броят на случаите се движи около 40 000 на дневна база, но реалният брой е много по-голям. Той дори твърди, че за да получим реалния брой на заразените, трябва да умножим регистрираните случаи по 5 или дори по 20.

 

Ако ситуацията в Турция не се подобри, във всички 81 провинции на страната могат да бъдат наложени строги мерки, включително тотална забрана за излизане от дома в събота и неделя. В Турция от началото на коронавирусната пандемия са потвърдени 3,5 милиона инфекции с COVID-19, с което страната се нарежда на осмо място в света в тази черна класация. По данни на Our World in Data над 10% от населението на Турция вече е получило поне една доза от ваксините срещу коронавируса.

Main Menu