Турски сеизмолог: Вероятно има счупване на парче по този разлом на изхода на Черно море

23 Ное 2022 12:16

Земетресението в Дюздже няма да активира очакваното от учените силно земетресение в района на Истанбул, смята турският сеизмолог проф. Зиядин Чакър от Истанбулския технически институт, предаде БТА.

“Няма основания да се предполага, че земетресението с магнитуд 5,9 по Рихтер, което на разсъмване разлюля района на Дюздже, може да задейства силно земетресение в Истанбул, каквото се очаква”, коментира сеизмологът. По думите на проф. Чакър земетресението в Дюздже е доста далеч от Истанбул и е произлязло по черноморския разлом.

"Вероятно има счупване на парче по този разлом на изхода на Черно море. Добрата новина е, че до този момент няма данни за жертви. Този район е силно земетръсен. Ако счупването по този разлом би задействало друг разлом, това щеше да стане веднага след първия трус, поради което предполагам, че няма да задейства евентуално земетресение в Истанбул", заяви сеизмологът, цитиран от Хаберлер. Според друг сеизмолог, проф. Шюкрю Ерсой, вторичните трусове в района на Дюздже може да продължат от една седмица до десет дни.

“Има опасност от рухване на сградите, които са повредени, при вторичните трусове, поради което трябва колкото се може по-бързо да се установят повредите и да се вземат мерки, за да се избегнат по-големи трагедии", предупреди той. Според данните към момента няма загинали при земетресението в Дюздже, но десетки хора са ранени и цари паника сред населението. Много хора са пострадали, скачайки през прозорци и балкони. Един човек е тежко ранен, след като обзет от паника, скочил от високо. Всички пострадали са настанени в болници и се лекуват, заяви турският министър на вътрешните работи Сюлейман Сойлу.