Подсъдим в Хага почина, след като изпи отрова, чувайки присъдата си

29 Ное 2017 19:16

Слободан Праляк почина след като изпи отрова в съдебната зала на Хагския трибунал, съобщи хърватският сайт индекс. Международният трибунал прекрати четенето на присъдата срещу шестима босненски хървати, след като един от подсъдимите отпи някаква течност. Секунди, след като чу, че обжалването на 20-годишната му присъда не е удовлетворено, 72-годишният бивш началник на щаба на Хърватския съвет за отбрана Слободан Праляк извика гневно: "Праляк не е военнопрестъпник. С презрение отхвърлям присъдата ви". След това той отпи някаква течност и седна.

 Съдията нареди да се прекрати четенето на присъдата. Той забрани чашата, от която е пил Праляк, да се изнесе от съдебната зала. По-късно стана ясно, че Праляк е починал въпреки положените медицински грижи. Към 15 ч. четенето на присъдите срещу босненски хървати в Хагския трибунал беше възобновено. Съдът потвърди присъдите на първа инстанция на подсъдимите Ядранко Пърлич - 25 години, Бруно Стоич - 20 години, и Слободан Праляк - 20 години.

На първа инстанция обвиняемите по това дело бяха осъдени общо на 111 години затвор за преследване, убийства, изнасилвания, депортация, държане в плен, унищожаване на имущество и други престъпления срещу босненски мюсюлмани по време на войната от 1992-1995 г.

 

Main Menu