Истанбулската конвенция осигурява системна защита на жертвите на насилие

19 Ян 2018 11:17

Истанбулската конвенция е инструментът, който позволява да се осигури системна защита на жертвите на насилие. Това каза еврокомисарят по цифрова икономика и общество Мария Габриел преди началото на семинар, организиран от Асоциация "Анимус" на тема: "Координационен механизъм за помощ на пострадали от домашно насилие" - път към дългосрочно прекратяване на домашното насилие, пише news.bg.

 

Еврокомисарят ни Мария Габриел е един от радетелите за приемане на Истанбулската конвенция. Като аргумент еврокомисарят изтъкна, че на 13 юни 2017 г. ЕС се е присъединил към желанието тази конвенция да бъде ратифицирана.

 

"Истанбулската конвенция е инструментът, който позволява да се осигури системна защита на жертвите, инструментът, който ни позволява да намалим до минимум негативните последици от този толкова страшен за 21 век феномен. Нека винаги си припомним цифрите - всяка трета жена в ЕС е била жертва на насилие - всяка четвърта на домашно. Това не са само цифри - това е зов за помощ", настоя Габриел.

 

По думите й само, когато всички органи по цялата верига от превенцията на насилието до изпълнението на наказанията работят координирано може да бъде осигурена подкрепа за тези жени. Като евродепутат Мария Габриел отстоява темата за равенството между половете, а насилието над жените е пряко свързано с този проблем.

 

Днес всички искаме мъжете и жените да имат еднакви права. Все още сме далеч от някои цели, които сме си поставяли. Правейки стъпка в борбата срещу насилието, правим стъпка за отключване и даване възможност за развитие на потенциала на жени, които могат да допринесат за икономиката, политиката, социалния живот. Нека никога не забравяме едни от най-директните и индиректни жертви на насилие - това са децата", посочи еврокомисарят ни Мария Габриел. Тя настоя за осигуряване на тяхната защита.

 

Във връзка с разразилия се дебат у нас по въпросите, които повдига ратификацията на конвенцията, Габриел коментира, че това още веднъж показва важността и значението на този феномен. "Нека го видим като предизвикателство, но и нека не губим решимостта и смелостта си да направим още една крачка напред в борбата с насилието срещу жените, а то е свързано с ратификацията на Истанбулската конвенция".

Main Menu