Москва: Лондон избра сблъсъка, очаквайте ответни мерки

14 Мар 2018 18:49

Правителството на Великобритания реши допълнително да ескалира напрежението с Русия чрез експулсирането на 23-ма руски дипломати от страната заради отравянето на бивш двоен агент.

 

Това се казва в позиция на Министерството на външните работи на Русия, цитирано от агенции.

 

По-рано днес премиерът Тереза Мей обяви, че Москва стои зад отравянето на Сергей Скрипал и дъщеря му.

 

 

 

"Ние разглеждаме като абсолютно неприемлива предприетата от британското правителство стъпка към допълнителна сериозна вреда на отношенията с тези враждебни действия", отбелязват от ведомството.

 

Министерството допълва, че съвсем скоро ще наложи ответни мерки.

 

Според външното министерство действията на Лондон са "безпрецедентно груба провокация, която подкопава основите на нормалния диалог между нашите държави".

 

 

 

Британското правителство избра сблъсъка с Русия вместо да завърши разследването и да използва международните формати, включително тези в рамките на Организацията за забрана на химическите оръжия, се отбелязва още в позицията и се допълва, че Лондон се опитва да отприщи антируска кампания.

 

"Нашите ответни мерки няма да закъснеят", предупреди ведомството.

 

По-рано говорителят на ведомството Мария Захарова написа във "Фейсбук", че руският външен министър Сергей Лавров не е приемал покана за посещение във Великобритания.

 

"Мей "оттегли" поканата към Лавров за посещение във Великобритания. С изключение, че на първо място той не е приемал покана", отбеляза Захарова.

 

Междувременно германският канцлер Ангела Меркел коментира, цитирана от "Ройтерс", че ЕС ще излезе с единна позиция по спора между Лондон и Москва.

 

"Ние възприемаме откритията на британското правителство много сериозно...ще представим обща европейска позиция", каза Меркел пред ARD и подчерта, че европейските лидери ще се срещнат следващата седмица.

 

Но трябва да кажа, че не можем да прекъснем всички контакти. Трябва да водим диалог с руснаците въпреки всички различия, призова тя.

LGarden

Main Menu