Франция се сбогува с легендата Шарл Азнавур

05 Окт 2018 16:30

Франция отдаде почит Шарл Азнавур с тържествена церемония в двора на Дома на инвалидите в Париж, предаде Framce 24. Певецът почина в началото на седмицата на 94-годишна възраст.

Политици и знаменитости се събраха в двора на сградата, където е гробницата на Наполеон.

Президентът Еманюел Макрон посрещна арменския министър-председател Никол Пашинян. Присъстваха също бившите президенти Никола Саркози и Франсоа Оланд, членове на правителството и парламента. Актьорът Жан-Пол Белмондо и певицата Мирей Матийо също отдадоха последна почит на великия певец.

Ковчегът, покрит с френското знаме, беше внесен в двора от войници под звуците на традиционна арменска песен. Около него бяха наредени венци с червени, сини и оранжеви цветя като арменския флаг.

 

Около ковчега се събраха вдовицата на Шарл Азнавур, децата му, около 200 представители на развлекателната индустрия. Прозвучаха химните на Армения и Франция и песни от репертоара на Азнавур. Общо 2000 души присъстваха на церемонията.

"За всеки арменец той е като близък роднина" - каза Никол Пашинян. - Защото Азнавур е този, извел Армения до покрива на света". Никол Пашинян нарече също Азнавур "гражданин на целия свят".

Еманюел Макрон се изказа след Пашинян. "Песните на Азнавур бяха опора на милиони хора - балсам, лекарство, утеха". Той подчерта, че "през много десетилетия (Азнавур) правеше живота ни по-хубав, а сълзите ни - не толкова горчиви" и го сравни с поета Гийом Аполинер заради въздействието на текстовете му.

 

Церемонията приключи с песента на Азнавур "Emmenez-moi", под чиито звуци беше изнесен ковчегът.
Траурната церемония беше предавана пряко на голям екран на централния площад в Ереван. Вечерта в арменската столица също е предвидена възпоменателна служба на площад "Шарл Азнавур".

Азнавур е роден в Париж в семейство на арменски емигранти. За сценичното си име той маха арменското окончание, но никога не забравя своите корени. След опустошителното земетресение в страната на предците му през 1988 г. учредява благотворителната организация "Азнавур и Армения".

Снима се във филма "Арарат" за клането през 1915 г. и води кампания то да бъде признато официално за геноцид.

 

След днешната последна среща с публиката Шарл ще бъде погребан утре следобед в Монфор-л-Амори, на запад от Париж, където почиват родителите му и синът му Патрик, починал на 25 години.

Преди това е насрочена религиозна церемония в арменската църква в Париж, но на нея ще присъстват само роднини, близки на семейството и официални лица

Червено
© 2018 PlovdivskiNovini.bg Всички права запазени

Main Menu