140 арестувани и 65 ранени на протеста в Париж / Гледай на живо/

01 Дек 2018 16:33

Има атмосфера на гражданска война в Париж, като oт една страна е един силен световен лидер в лицето на Еманюел Макрон, който забогатя като инвестиционен банкер, а от друга, са все по-голямата маса от протестиращи, които изпитват неудовлетворение и презрение, съобщава TIME.

 

Най-малко 65 души, включително 11 полицаи, са ранени при бурните протести в Париж. Арестувани са над 140 души, съобщи френската полиция, цитирана от Асошиейтед прес и БТА.

Някои от протестиращите палиха автомобили и кофи за боклук в центъра на столицата, след като в резултат на ожесточени сблъсъци силите на реда ги изтласкаха от района на Триумфалната арка. Спорадични стълкновения с полицията избухнаха следобед в центъра на френската столица, докато някои от протестиращите се опитваха да направят барикади от подръчни материали.

По същото време други протестиращи - т. нар. "жълти жилетки" - участваха в мирни шествия в различни части на Париж. Холандската полиция затвори комплекса на парламента в град Хага, след като там в се събраха около 100 "жълти жилетки", за да протестират срещу правителствената политика. По-късно част от демонстрантите се разпръснаха, а останалите бяха съпроводени от полицаи на коне и с автомобили извън района на парламента. Холандски медии съобщиха за двама задържани от полицията в Хага и за протестен водач, задържан в южния град Маастрихт. Засега хагската полиция не е потвърдила информацията.

В продължение на повече от от две седмици "жълтите жилетки" блокираха пътища из цяла Франция в спонтанен бунт срещу повишаването на цените на горивата и скъпия живот. Демонстрациите им се превърнаха в едно от най-големите предизвикателства за френския президент Еманюел Макрон след идването му на власт преди 18 месеца.

Преди седмица хиляди демонстранти, които нямат лидер и се организират с помощта на социалните мрежи, се събраха в Париж за първи път и превърнаха "Шан-з-Елизе" в бойно поле, след като влязоха в сблъсък с полицията. Полицаите използваха срещу тях сълзотворен газ и водни оръдия. Демонстрантите се ползват с голяма обществена подкрепа. "Напълно съм съгласна с демонстрантите. Жалко е, че трябва да се взимат предпазни мерки срещу възможни щети, но аз подкрепям движението", заяви Брижит, собственичка на магазин на "Шан-з-Елизе".

 

Френският президент се приземи в Аржентина за годишната среща на върха на Г-20, като един от най-важните лидери на групата. Но това е почивка в сравнение с бъркотията във Франция, допълва TIME.

Протестите привличат огромен брой хора, появяват се барикади, блокират се пътища за достъп, разбиват се прозорци и се замерват полицаите охраняващи Шанз-Елизе.

"Има атмосфера на гражданска война. Макрон има голяма отговорност сега. Той може или да успокои ситуацията, или да я възпламени. Президентът може да е в Аржентина, но той не е в изгнание", коментира Тиери Пол Валет, говорител на движението.

"Макрон е мразен, той не обсъжда, той не дебатира, той е авторитарен", а дали Макрон ще спечели втори мандат като президент през 2022 г., "това е невъзможно, това ще е чудо", допълва Валет, 42-годишен художник и писател.

Припомняме, вчера стотици "жълти жилетки" блокираха трафика на булеварди в Брюксел и няколко ключови магистрали, водещи до центъра на столицата. Протестиращите скандираха "Макрон - подай оставка! Мишел (б.р. министър-председател на Белгия) - подай оставка!"

По официална информация в протестите са участвали 500 души, а според информация от социалните мрежи и участниците, в протестите са участвали хиляди. И белгийската полиция използва водни оръдия и сълзотворен газ, след като бяха обърнати два полицейски микробуса.

Main Menu