Санкт Петербург си спомни за Втората световна война (СНИМКИ)

27 Ян 2019 16:14

 

Германия дари 12 милиона евро на Русия по повод 75-ата годишнина от края на опустошителната блокада на Ленинград, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Хуманитарното дарение ще бъде използвано за нуждите на болница и за създаването на руско-германски център, съобщиха външните министерства на двете страни в съвместно изявление.

Вторият по големина руски град Санкт Петербург си спомни за Втората световна война, отбелязвайки 75 години от освобождаването на Ленинград от блокадата на нацистката армия, предадоха световните агенции.

С военен парад руснаците отбелязаха края на военната блокада, довела до смъртта на стотици хиляди цивилни и военни.

2500 военнослужещи, възпитаници на руски военни училища и почетен караул взеха участие в днешния военен парад в Санкт-Петербург, посветен на годишнината. През площада в центъра на града премина и военна колона от танкове, водена от Т-34. Сред образците военна техника са ракетните комплекси "Искандер" и "Тайфун", общо над 80 единици.

Парадът завърши с изпълнение на авиационна група за висш пилотаж, включваща шест изтребителя МиГ-29.

 

От 1941 година до 27 януари 1944 година Ленинград е обсаден от германците, които лишават жителите му от хранителни запаси. В резултат на това загиват огромен брой хора, като според историците те са близо милион и двеста хиляди.

Блокадата на нацистката армия продължава общо 872 дни. Военният парад започна с минута мълчание в памет на жертвите. Въпреки смразяващия студ (термометрите показват минус 18 градуса) много жители и гости на града излязоха по улиците на Санкт Петербург, за да наблюдават парада и да отдадат почит на загиналите цивилни и военни.

Повече от 2500 военнослужещи, както и 80 единици военна техника, участват в парада. Танкове Т-34, изиграли важна роля за победата на съветската армия над нацистите, минаха по улиците на Санкт Петербург, носещ името Ленинград от 1924 до 1991 година. Парадът обаче предизвика и полемика в Русия. Противниците на парада свързват това събитие с милитаристичната пропаганда, водена от властите при управлението на Путин. Според тях парадът оскърбява паметта на хората, изживели неизразими ужаси, когато Ленинград е бил обсаден от нацистите.

 

Main Menu