Първият Airbus A321neo се присъедини към флотилията на Wizz Air

07 Мар 2019 15:49

Днес Wizz Air, една от най-бързо развиващите се авиокомпании в Европа и водещият нискотарифен превозвач в Централна и Източна Европа, получи в Хамбург доставката на своя първи от общо 256 поръчани самолета Airbus A321neo. Самолетът от ново поколение A321neo е оборудван с два двигателя Pratt & Whitney GTF и разполага с най-широката в света кабина с една пътека с 239 места и с еднокласна конфигурация, като предлага типичните за Wizz Air максимална гъвкавост, икономия на гориво и ниски оперативни разходи.

Към днешна дата Wizz Air вече управлява флотилия от 108 самолета Airbus A321 и A320, изпълняващи полети в цяла Европа. С 5 самолета A321ceo и 256 броя поръчани самолета A321neo и A320neo Wizz Air е най-големият клиент на Airbus по света от този тип.
A320neo и неговите производни модели самолети от типа neo са пионери в индустрията. Те са оборудвани с най-новите технологии, включително двигатели от ново поколение и иновативен дизайн на кабината, осигуряващи 20% икономия на гориво. A321neo също така идва със значителни екологични предимства, като почти 50% намаление на шума в сравнение с предишното поколение самолети. От пускането му в експлоатация в началото на 2016 г. двигателят Pratt & Whitney GTF демонстрира обещаната способност да намали изгарянето на гориво с 16% и на емисиите на азотен оксид с 50%.

Йозеф Варади, главен изпълнителен директор на Wizz Air, заяви днес по време на официалната церемония в Хамбург за новите самолети: „Днес ние навлизаме в нова ера в историята на Wizz Air. Изключително сме горди да посрещнем първия самолет A321neo с GTF двигател в нашата растяща флотилия, като това е само първият самолет от най-голямата в света единична Airbus поръчка. Убедени сме, че A321neo ще бъде революционен самолет за WIZZ, тъй като ние продължаваме да се развиваме с бързи темпове и да разширяваме пазарното си присъствие в и извън Европа. Този иновативен самолет ще ни позволи да се превърнем в една от най-зелените авиокомпании и същевременно да намалим оперативните си разходи в настоящата макроикономическа среда. Wizz Air ще продължи да стимулира повече хора да пътуват със самолет в Централна и Източна Европа и извън нея, като предлага най-ниските цени на своите клиенти и същевременно предоставя качествено облужване на пътниците на борда на една от най-младите флотилии.“

„Поздравяваме Wizz Air, най-големия ни клиент за моделите A321neo, за днешната доставка на първия им самолет от този тип – каза Кристиан Шерер, главен търговски директор на Airbus. Горди сме, че нашият икономически ефективен и с нисък разход на гориво A321neo ще бъде от фундаментално значение за осъществяването на стратегията за растеж на Wizz Air“, добави той.

„Ние оценяваме високо доверието, което Wizz Air гласува на нашите двигатели и услуги, както и силните партньорски отношения, които изградихме заедно още от създаването на авиокомпанията – каза Рик Дюруло, старши вицепрезидент Продажби, маркетинг и връзка с клиента в Pratt & Whitney. Днес за нас е удоволствие да отпразнуваме този специален момент и сме убедени, че иновативната GTF технология ще предостави на Wizz Air предимства като икономия на гориво и ползи за околната среда в продължение на десетилетия напред.“
„Ние от FPG Amentum сме щастливи да си партнираме с Wizz Air за доставката на първия за авиокомпанията neo самолет. Това също така е първият такъв самолет за FPG Amentum и 7-а доставка от наша страна за Wizz Air. Ние с нетърпение очакваме в близко бъдеще да задълбочим това ценно за нас партньорство“ – каза Еймън Форбс, главен търговски директор, FPG Amentum.

Main Menu