В Испания гледат мерките на Арабаджиеви

11 Мар 2019 08:10

Очаква се днес задържаните в Испания Ветко и Маринела Арабаджиеви да се изправят пред местен съд, на заседанието на който ще се гледа тяхната мярка за неотклонение, информира БНТ.

Молбата за екстрадиция на двамата от българска страна ще се гледа от Специализирания съд в Барселона. Пред съда двамата трябва да посочат дали искат да бъдат съдени в Испания или да бъдат върнати в България, където да се изправят пред родния Специализиран наказателен съд.

При ареста на Арабаджиеви заместник главният прокурор Иван Гешев обясни, че ако изявят желание да бъдат екстрадирани в България, това вероятно ще стане в рамките на 15 дни.
Ако двамата откажат, предстои дело в Испания на две съдебни инстанции.

Вчера изтекоха 72 часа от тяхното задържане в близост до Барселона. Те бяха арестувани на 7 март в жилището на Георги Семерджиев (познат като Жоро Шопа) в Кабрера де Мар. Арабаджиеви се издирваха от Интерпол и с европейска заповед за арест (ЕЗА) от месец септември 2018 година.

Припомняме, на 31 август бе извършена специализирана акция в офисите на хотел "Маринела" в София и хотел "Марица" в Пловдив, които са собственост на Арабаджиеви.

В хода на претърсванията бяха намерени над 10 милиона лева кеш. Както се изрази зам.-главният прокурор Иван Гешев, парите излизали от всякъде, от куфари, касетки. За преброяването на парите се наложи да бъде броячна машина от БНБ.
Освен това разследващите попаднаха и на луксозен автопарк с автомобили за милиони.

Бяха задържани най-малко 10 души. Срещу някои от тях спецпрокуратурата повдигна обвинения за участие в организирана престъпна група и пране на пари.
Беше задържан и синът на Арабаджиеви - Вълчо Арабаджиев. Той е с мярка за неотклонение постоянен арест.

Съдът реши да остави в ареста за постоянно и Елена Караянева и Ромелия Кирилова, които също са обвинени за участие в групата.

И тримата задържани бяха пуснати под парична гаранция от спецсъда, но Апелативният съд ги върна в ареста.

На 19 декември Ветко и Маринела бяха пуснати за издирвани от Интерпол с червена бюлетина. Те се издирват и с Европейска заповед за арест (ЕЗА).

На 20 септември Гешев заяви, че цялото имущество на Арабаджиеви е запорирано.

Main Menu