Сергей Станишев: "Северен поток 2" е в интерес и на България

12 Мар 2019 21:13

 

Енергийният проект "Северен поток 2" работи в интерес и на България що се отнася до опитите на страната ни да се включи в продължението на газопровода "Турски поток" към Западна Европа. Такова мнение изрази лидерът на ПЕС Сергей Станишев пред журналисти в Европейския парламент.

"Подходът на Европейския съюз (ЕС) към "Северен поток 2" е много по-добър и той работи в наш интерес към реализация на проект за газопровод през България", заяви той.

"Това е добро развитие от гледна точка на превръщането ни в транзитна страна отново, въпреки че изпуснахме много по-голям проект, който влизаше директно в България. Аз съм реалист, трябва да се работи и да има воля за това", допълни Станишев.

На въпрос за това, че Москва настоява за гаранции преди да започне реализирането на продължението на "Турски поток", Станишев заяви:

"Учудва ли ви тази позиция на премиера на Русия след като ГЕРБ преди време се бяха похвалили, че са спрели "Южен поток". И не е тайна, че имаше много голям натиск от европейски институции върху правителството, когато господин Орешарски беше премиер. Логично руската страна да го каже, след като постоянно се променя позицията, да видим дали сте сериозни и дали ще ви разрешат", посочи той.

Междувременно днес Европейският парламент прие резолюция, според която Брюксел трябва да бъде готов да наложи допълнителни санкции на Русия в случай, че страната продължи със свои действия, нарушаващи международното право. 402 депутати гласуваха със "за" за документа, 162 "против" и 89 "въздържал се".

В предложението за резолюцията, подготвено от Комисията по външни работи, се посочват, че ЕС трябва да положи усилия за гарантирането на енергийната независимост на блока. Конкретно в документа е засегнато един от ключовите проекти в областта с участието на Русия - "Северен поток 2".

"Понастоящем ЕС е най-големият търговски партньор на Русия и ще запази позицията си на ключов икономически партньор в обозримото бъдеще, но проектът "Северен поток 2" засилва зависимостта на ЕС от доставките на газ от Русия, застрашава вътрешните пазари на ЕС и не съответства на енергийната политика на Ес или на неговите стратегически интереси и следователно трябва да бъде преустановен", се казва в предложението за резолюцията.

"Днес имаше опит в тази резолюция да се прокара текст срещу "Северен поток 2", но той не мина", каза още Сергей Станишев.

По неговите думи приетата от ЕП декларация наподобява "реториката на Студената война".

"Спирала в която се вкарват европейските институции и тази декларация не отговаря на българския интерес и на интереса на европейските социалисти. Вижте, преди една седмица руският премиер беше в България. Опитваме се да мине през нас голям обем транзит. Гласуването на подобни документи не помага", смята лидерът на ПЕС. /money.bg

Main Menu