Брюксел: Вотът за Брекзит без сделка е като „Титаник гласува айсбергът да се отмести от пътя”

14 Мар 2019 12:50

 

Брюксел обяви, че вотът в британския парламент за сценарий Брекзит без споразумение при всички обстоятелства е безсмислен ход. Един от високопоставените преговарящи на ЕС го описа като "Титаник гласува айсбергът да се отмести от пътя", пише "Гардиън".

Говорителят на Европейската комисия обяви, че има само два начина за напускане на ЕС: със или без споразумение. Брюксел е подготвен и за двата сценария. Говорителят поясни, че да се изключи Брекзит без споразумение не е достатъчно, необходимо е споразумение. Ние вече имаме споразумение с премиера и ЕС е готов да се подпише, поясни председателят.

Вчера британските депутати подкрепиха Брекзит без споразумение. Днес Камарата на общините ще гласува дали да поиска отлагане на Брекзит до 30 юни.

Но Комисията притиска страните членки да заемат безкомпромисна позиция.

Сабине Веянд, заместникът на главния преговарящ Мишел Барние, обяви пред посланиците на страните членки на ЕС, че се опасява, че Камарата на общините е "откъсната от реалността". По време на разговор с холандския премиер Марк Рюте тя е описала вота за Брекзит без сделка "като Титаник гласува айсбергът да се отмести от пътя". Според нея изгубеният вот във вторник вечерта показва, че "кратко техническо отлагане" на Брекзит трябва да се избегне, а продължително само в случай на предсрочни избори или втори референдум.

Но Франция и Германия са сред няколко държави, които искат по-голяма гъвкавост.

Main Menu