БСП

Доналд Туск призова ЕС да подкрепи отлагане на Брекзит

14 Мар 2019 12:53

 

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск призова лидерите на ЕС да подкрепят продължително отлагане на Брекзит, ако Обединеното кралство не приеме план.

В "Туитър" Туск написа, че по време на консултациите преди Европейския съвет ще призове 27-те страни членки да бъдат отворени за дълго отлагане, ако Великобритания намери за необходимо да преосмисли Брекзит стратегията си и за да постигне консенсус.

"Гардиън" коментира, че това вероятно ще помогне на Тереза Мей, защото ако депутатите не прокарат сделката й за трети път, тя няма да има друг избор освен да поиска продължително отлагане на Брекзит.

Днес британските депутати ще гласуват предложение на правителството за отлагане на Брекзит. Парламентът ще гласува предложение, което предвижда следващата сряда като краен срок за прокарване на сделка за Брекзит от депутатите. Ако сделката бъде прокарана, правителството ще поиска отлагане на Брекзит до 30 юни. Ако не бъде гласувано споразумението, кабинетът на Тереза Мей ще се нуждае от по-голяма отсрочка, което означава, че Обединеното кралство ще трябва да участва на европейските избори.

Междувременно се съобщава, че "Даунинг стрийт" 10 ще позволи на консерваторите свободно да гласуват за отлагане на Брекзит.

Воля
ВМРО

Main Menu