Борисов в Баку: Трябва да работим за среща НАТО – Русия

14 Мар 2019 14:09

Министър-председателят Бойко Борисов участва в Седмия глобален бакински форум в Азербайджан. „Аз съм убеден и всички трябва да работим за среща НАТО – Русия. По-възрастните от нас помнят чудовищната надпревара във въоръжаването, в ядрените оръжия преди години“, каза министър-председателят.

 

Той бе категоричен, че надпреварата във въоръжението винаги е пряко свързана със социалните системи. „Колкото повече пари отделят бюджетите за въоръжение, толкова по-малко има за социални дейности. И в края на краищата носят смърт“, добави премиерът Борисов. Той акцентира, че неслучайно в момента България няма нито един конфликт със съседи в Европа и в света. „Можем да кажем, че днес с всеки един от нашите съседи имаме прекрасни взаимоотношения и те са именно на това позовани – добросъседство, взаимна изгода, уважение, религиозни, културни и всякакви ценности“, добави премиерът.

 

Той изтъкна също прекрасните отношения с Азербайджан и с президента Илхам Алиев. Днес двамата ще разговарят за възможността за участие на Азербайджан в европейския газов хъб „Балкан“. „Казва се Балкан – всички го имат за свой, така няма да се говори за турски, български, сръбски, черногорски, албански поток. "Балкан" е символ на Балканите и мисля, че ще се приеме много добре“, смята Борисов.

 

Той коментира и кризата с Брекзит: „С колегите от ЕС положихме огромни усилия – с Жан Клод Юнкер, Таяни, Доналд Туск. Всички се съгласихме отново да дебатираме“, подчерта премиерът Борисов. Той обаче добави, че към днешна дата надали има някой, който да е оптимист по темата и ако се стигне до брекзит без сделка, това касае милиони хора като последствията ще са много тежки за всички.

Main Menu