На 2 май 1945 г. пада Берлин

02 Май 2019 08:23

 

На 2 май 1945 г. командващият отбраната и последният комендант на Берлин генерал Хелмут Вайдлинг подписва акта за капитулация на немските войски и се предава с остатъците от гарнизона в плен на Съветската армия.

Трябва да се отбележи, че генерал Вайдлинг ръководи старателно обмислена и добре подготвена отбрана: 1,2 млн. офицери и войници, 3000 оръдия и 250 танка. Изградени са 400 железобетонни дълговременни съоръжения, включително 6-етажни бункери. Вайдлинг организира отбраната на града, като се води бой за всяка сграда. Съпротивата на берлинския гарнизон обаче се оказва обречена, след като на 28 април окончателно се проваля опитът на генерал Венк да ги подкрепи със силите на 12-а армия. Последните илюзии на генерал Вайдлинг да се случи чудо рухват след самоубийството на Хитлер.

В първите часове след полунощ на 2 май радиостанциите на 1-и Белоруски фронт получават съобщение на руски език: „Молим прекратяване на огъня. Изпращаме парламентьори на Потсдамския мост.”

Пристигналият немски офицер от името на генерал Вайдлинг съобщава за готовността на берлинския гарнизон да прекрати съпротивата. Поредицата от капитулации В 6 часа сутринта генералът от артилерията Вайдлинг, съпроводен от трима немски генерали, преминава линията на фронта и се предава в плен.

 

След час, вече в щаба на 8-а гвардейска армия, той пише заповед за капитулация: „Фюрерът свърши със себе си, оставяйки на произвола на съдбата всички, които му се заклеха във вярност. Според заповедта на Фюрера вие, немски войници, сте длъжни да бъдете готови да продължите боевете около Берлин, независимо че вашите боеприпаси привършват и в създалата се обстановка по-нататъшната съпротива е безсмислена. Аз заповядвам незабавно да прекратите всяка съпротива. Всеки час сражения удължава ужасните страдания на гражданското население на Берлин и нашите ранени. По взаимна договореност с висшето командване на съветските войски аз ви призовавам веднага да прекратите бойните действия. Вайдлинг, бивш командващ берлинския отбранителен район.”

Заповедта е размножена и с помощта на високоговорители и по радиото е доведена до частите, отбраняващи центъра на Берлин. Съпротивата в града постепенно е прекратена. До края на деня войските на 8-а гвардейска армия очистват от противника централната част на града.

В 2:41 часа на 7 май 1945 г. в град Реймс, главната квартира на главнокомандващия генерал Айзенхауер, е подписан предварителен протокол за капитулация на Германия. На 8 май представители на главното командване на Вермахта в присъствието на представители на Върховното командване на Съюзните сили и Върховното главно командване на Съветските войски подписват в Берлин окончателен акт на капитулация, изпълнението на който влиза в сила от 24 часа на 8 май.

Цената на операцията е страшно висока както за военнослужещите от двете страни, така и за населението на Берлин. В Берлинската операция загиват над 80 000 съветски войници и офицери, 2 800 полски. От своя страна германските загуби в убити надхвърлят 400 000 души.

Кой е генерал Вайдлинг?

Вайдлинг е роден в лекарско семейство на 2 ноември 1891 г. в Халберщадт в Саксония. Участник в Първата световна война като аеронавт-наблюдател. През 1915 г. преминава на служба при дирижаблите, става командир на „Цепелин”. През 1919 г. поради ликвидиране на Въздушните сили преминава в артилерията и прави там кариера. Във войната против Полша вече е полковник и командва артилерийски полк. След това командва пехотна дивизия, армейски и танков корпуси.

От октомври 1943 г. до началото на април 1945 г. Вайдлинг командва 41-и танков корпус до пълния му разгром. От 10 април е командир на 56-и танков корпус. /fakti.bg

Main Menu