Радев към Путин: Русия има място в строежа на АЕЦ „Белене”

06 Юни 2019 19:12

 

Енергетиката бе във фокуса на разговорите на президента Радев с руския държавен глава Владимир Путин. Това е втората среща между двамата държавни глави след разговора им в Сочи през месец май 2018 г., на която беше възстановен диалогът на най-високо политическо ниво между България и Русия след десетгодишно прекъсване.

Цената на газа е една от темите, които ще бъдат обсъждани. На срещата присъстват и директорите на руските енергийни компании, съобщи БТВ.

„Много ми е приятно да се срещна с Вас отново. Отношенията между Русия и България се възстановяват, има позитивна динамика в търговията с ръст от 2,8%” - с тези думи руският президент Владимир Путин откри срещата и допълни, че може да се постигне още повече, като в момента са активирани и резервите в двустранните отношения.

Путин посочи, че през първото тримесечие на 2019 г. растежът на стокообмена е достигнал 2,8%.
„Като цяло можехме да постигнем много повече като цифри. Но това, което радва е, че сега се активизираха отношенията на ниво правителства, парламенти. Отново започва да работи по същество междуправителствената комисия. Всичко това дава основание да се смята, че ние използваме неизползваните до момента възможности за активизирането на нашите отношения във всички направления“, каза руският президент.

 

„Благодаря за поканата да посетя Руската федерация и Петербургския икономически форум. Това е ясен знак за новата динамика в нашите двустранни отношения, които се базират на дълбоко културно-исторически връзки. Отношенията ни са добри на ниво правителство и парламенти. България е член на ЕС и НАТО, но това не изключва интензивни отношения с Руската федерация”, заяви в началото на срещата българският президент Румен Радев, акцентирайки върху „конструктивното развитие на междудържавните отношения на взаимноизгодна основа”.

Държавният ни глава коментира и възможността за съвместна дейност между България и Русия в областта на енергетиката: „Имаме потенциал сътрудничеството в енергетиката да се задълбочава. България вече купи два атомни реактора от Русия. Това означава, че Русия има място в изграждането на бъдещата атомна централа, независимо кой стратегически инвеститор ще спечели търга”.

Преди заминаването си в Русия, българският президент заяви в интервю за ТАСС, че изграждането на АЕЦ „Белене” е неизбежно.

В областта на газовите доставки и транзит също имаме дългогодишно партньорство. България продължава да модернизира и изгражда своята газопреносна мрежа. Това дава нова възможност за доставки на руски газ към Централна Европа. Текат нови процеси на газовата карта на Европа. Това означава много по-динамичен подход към актуализацията и ценообразуването в договорите”, допълни днес по енергийната тема Радев.

По-късно през деня държавният ни глава ще се срещне и с представители на българската общност в Санкт Петербург. Той е в града за участие в президентския панел на икономическия форум, който събира десетки хиляди участници от целия свят.

Радев получи покана да се включи във форума при посещението на премиера Медведев в София преди три месеца.

Main Menu