Станишев аут от битката за лидерския пост в Европарламента

03 Юли 2019 08:29

Сергей Станишев не е кандидат за председател на Европейския парламент, вместо него колегите му от Прогресивния алианс на социалистите и демократите номинираха италианския депутат Давид Сасоли.

Това стана ясно от съобщението на пресслужбата на Европарламента, публикувано късно вечерта във вторник. Общо четирима са кандидатите, претендиращи за поста. Сред тях са две жени – германката Ска Келер от групата на Европейската Зелена партия и испанката Сира Рего от Европейската обединена левица /Северна зелена левица/, и двама мъже – Давид Сасоли и чехът Ян Захрадил, номиниран от групата на Европейските консерватори и реформисти.

 

От надпреварата изненадващо се оттегли Манфред Вебер, който бе фаворит на българските евродепутати в ЕНП и лично на премиера Бойко Борисов. Когато името на Станишев изплува като вероятен претендент за поста, Борисов заяви, че хората му ще го подкрепят категорично. „Защото, когато беше предизборната кампания, аз недоумявах, че лидерът на европейските социалисти, даже беше пети, не искаха да го включат в листата. Даже в момента сигурно му е трудно как той не е председател на групата си от 4-5 депутати, защото неговата партия не му е дала това право, а ще оглави Европейския парламент. Но аз гласувах за него, по-точно дадох пред всички колеги, все пак българин е, дойдоха да ме питат, казах, че бихме го подкрепили, разбира се”, каза вчера Борисов.

По непотвърдена информация обаче името на Сергей Станишев изобщо не е било обсъждано в парламентарната му група.

 

В серия от гласувания, които ще започнат в 10 ч. българско време в сряда, 3 юли, евродепутатите ще избират кой ще заема висшите ръководни длъжности в парламента през следващите две години и половина. Крайният срок за подаването на кандидатурите за председател на Европарламента изтече снощи в 23 ч. българско време, но името на Сергей Станишев не се появи. Преди да започне гласуването за председател, всеки кандидат ще има възможност да направи кратко изявление от 5 минути.

Тайното гласуване се провежда на хартия, като за да бъде избран, кандидатът трябва да събере абсолютно мнозинство от гласовете, т.е. 50 +1. След избирането на председател, евродепутатите ще изберат 14 зам.-председатели. Гласуването за квестори на ЕП ще започне от 10 ч. българско време в четвъртък.

Main Menu