Борис Джонсън е новият премиер на Великобритания

23 Юли 2019 15:36

Бившият външен министър и екскмет на Лондон Борис Джонсън е новият лидер на Консервативната партия на Великобритания. Той ще замени Тереза Мей на поста министър-председател и ще поеме управлението на страната, пише "Гардиън".

Около 160 000 членове на Консервативната партия гласуваха в продължение на няколко седмици за излъчване на нов лидер на торите.

На специална церемония от партията обявиха, че за Борис Джонсън са гласували 92 153 консерватори, а за настоящия външен министър Джереми Хънт - 46 656 тори.

Така Джонсън е спечелил 66% от гласовете.

Общо 159 320 консерватори са имали право на глас. Има 509 невалидни бюлетини. Избирателната активност е 87,4%.

 

В реч след победата Борис Джонсън призна, че Хънт е бил труден съперник. По думите му външният министър е пълен с отлични идеи, част от които смята да използва. Той благодари на премиера Тереза Мей за управлението й.

Бившият кмет на Лондон предварително се защити, че ще има хора, които ще поставят под въпрос решението за избирането му.

Няма човек или партия, която да има монопол над мъдростта, смята той и добави, че консерваторите имат най-добрите инстинкти. Джонсън смята, че партията трябва да помири два конфликтни инстинкта отново: инстинктът да работи с другите и инстинктът сама да управлява. Той повтори мотото на кампанията си: Брекзит, обединена Великобритания и загуба за Джереми Корбин.

Според справка на "Гардиън" Борис Джонсън е получил по-голяма подкрепа при гласуването в Консервативната партия в сравнение с други партии. През 2016 г. Джереми Корбин беше подкрепен за лидер от 62% от лейбъристите при 78% избирателна активност. Вчера Джо Суинсън беше избрана за председател на Либералните демократи с 63% подкрепа при 72 на сто избирателна активност.

Борис Джонсън се представи по-добре и от Иън Смит - първият лидер на консерваторите, избран от членовете, а не само от депутатите. През 2001 г. Смит получи 61% при 78% избирателна активност. Но бившият външен министър не успя да победи стария си съперник - Дейвид Камерън. Камерън беше подкрепен от 68% през 2005 г. при 78% избирателна активност.

Утре се очаква Борис Джонсън официално да поеме управлението на Обединеното кралство.

По-рано днес министърът на образованието Ан Милтън подаде оставка, тъй като е против Брекзит без сделка с ЕС. През уикенда финансовият министър Филип Хамънд и правосъдният министър Дейвид Гаук обявиха, че възнамеряват да подадат оставка по същата причина.

На 24 май премиерът на Великобритания Тереза Мей обяви, че подава оставка. Тереза Мей се опита три пъти да прокара споразумението с ЕС за Брекзит, но и трите пъти беше отхвърлено от британския парламент, което отслаби Консервативната партия и увеличи призивите за оставка на премиера.

На 29 март парламентът на Великобритания за трети път отхвърли споразумението за Брекзит на Мей. На 12 март законодателите отхвърлиха изменената сделка. На 15 януари 432 британски депутати срещу 202 гласуваха против споразумението на Мей.

Мандатът на Тереза Мей е един от най-късите в историята на Великобритания. Тя управлява 2 г. и 315 дни./news.bg

 

LGarden

Main Menu