Ако САЩ наложат мита на стоки от ЕС, Брюксел ще отговори

03 Окт 2019 21:17

Ако САЩ наложат мита на стоки от Европейския съюз, Брюксел ще бъде принуден да направи същото.
Това каза говорител на Еврокомисията по повод вчерашното решение на Световната търговска организация да даде зелена светлина на Америка да налага мита върху европейски стоки на стойност 7,5 милиарда годишно заради незаконно отпуснати субсидии на "Еърбъс". Решението е пореден етап от стария конфликт между европейския самолетостроител и американския му конкурент "Боинг", съобщава БНТ.

 

Трансатлантическата търговска война е на път отново да се възпламени. По ирония на съдбата точно вчера, когато стана ясно решението на Световната търговска организация, Жан-Клод Юнкер получаваше наградата на Американската търговска камара в Европейския съюз.

 

"Търговските войни лесно избухват, ескалират бързо и свършват лошо. Най вече за тези, които са ги започнали. Европа винаги ще защитава свободната и справедлива, основаваща се на равнопоставеност и реципрочност търговия. Ние няма да бъдем наивни и сме готови и решени да правим бизнес. И ако някой налага тарифи за нашия авиационен сектор, ние ще направим абсолютно същото. Абсолютно същото.", каза Юнкер.

 

"ЕС съжалява, ще Америка изглежда е взела решение да наложи допълнителни мита върху експортни стоки от Европа. Подобна стъпка ще удари преди всичко американските потребители и компании.", коментира Даниел Росарио - говорител на Европейската комисия.

 

Америка смята да наложи 10-процентни мита върху самолетите на "Еърбъс" и 25% върху шотландското и ирландското уиски, вина, сирена, морски продукти, маслини от Франция, Испания, Италия и Германия. Новите тарифи ще влязат в сила от 18 октомври.

Main Menu