Принц Хари и Меган искат сами да определят правилата

12 Ян 2020 16:34

 

Принц Хари и съпругата му Меган обясниха как си представят оттеглянето от задълженията си като старши членове на британското кралско семейство в лично изявление, съобщи Би Би Си, цитирана от БТА.

На чудесно оформения си уебсайт херцозите на Съсекс навлизат в подробности как според тях ще изглежда бъдещето. Остават обаче въпроси, въпроси, въпроси и още въпроси.

Веднага се очертават някои очевидни противоречия. Три пъти в изявлението си двойката изтъква с какво желание очаква да продължи да служи на кралицата. Елизабет Втора обаче не е получила възможността да се запознае с плановете им, да не говорим, че не ги е одобрила.

Принц Хари и Меган пишат на сайта си, че искат да запазят някои кралски ангажименти (и съответно кралските титли).

Те дават да се разбере, че не са готови да продължат да приемат установения начин за медийно отразяване на дейността на кралското семейство.

Хари и Меган искат да създадат отделна организация, която понякога ще работи с двореца, но изглежда не са обсъдили с никого там как ще функционира тя.

Те се стремят към финансова независимост чрез придобиване на професионални приходи. Но никъде не споменават риска да бъдат обвинени, че извличат парични облаги от принадлежността си към кралското семейство.

Хари и Меган искат да създадат отделен "аристократичен" двор, който да действа по техни правила. Но в същото време смятат, че могат да останат членове на британската монархия, която има прецизно изготвен набор от собствени правила.

В някои среди се говори, че ходът на херцозите е бил провокиран от сензационната новина на "Сън" от сряда, че семейството смята да прекарва повече време в Канада и тепърва ще обсъди въпроса с кралицата и с принц Чарлз. Ако случаят е такъв - а медийната стратегия на двойката със сигурност е неконвенционална, той донякъде обяснява защо въпросите са повече от отговорите.

Тези, които винаги са обвинявали Меган, отдават решението на нея. Но това е доста далеч от истината. Пътят на Хари в кралското семейство винаги е бил труден. Върху него пада дългата сянка от ранната смърт на майка му, медийният интерес върху младежките му грешки и необичайното любопитство към връзките му, а по-късно и към брака му.

За разлика от брат си Уилям, Хари така и не свикна с медиите и все още е видимо как се отдръпва пред камерите и въпросите на журналистите. Освен това той очевидно се отегчава от церемониалната част от задълженията си.

Казано накратко - Хари отдавна иска да излезе от всичко това. И заедно с жената, която обича, вече смята, че е намерил изход. Но начинът, по който той и семейството му излиза, е слисващ.

Дворецът рядко дава изявления за това как се чувстват членовете на кралското семейство по определени теми.

Но източник оттам каза пред Би Би Си часове след изявлението на принц Хари и Меган, че старшите членове на кралското семейство са "наранени" и от съдържанието, и от начина, по който бе разпространено изявлението. Това е тревожен сигнал и за това как занапред ще действа дворът на Хари и Меган.

Ако те разпространяват изявления от такова значение по начина, по който го сториха сега, докато са още под шапката на двореца, как ли ще се държат, когато са на хиляди километри разстояние и далеч от очите на семейството и придворните?

Сега дворецът трескаво се опитва да очертае как ще функционира новата им роля занапред. Но там са наясно с предизвикателствата и сложните въпроси, особено що се отнася до въпроса за парите.

Истината е, че вероятно няма да се намери пресечна точка между нуждата на двореца от контрол и желанието на херцозите на Съсекс да живеят живота си, както желаят.

Възможно е между двойката и кралското семейство да се получи по-дълбоко и по-официално разделение. /БТА

LGarden

Main Menu