Печат на тази страница

Българка приземи успешно самолет на летище "Хийтроу" по време на силната буря

10 Фев 2020 20:26

Един от самолетите, които се приземиха успешно на летище "Хийтроу" в Лондон въпреки жестоката буря, беше управляван от българка и екипажа й. Командир Райна Косева има над осем хиляди летателни часа зад гърба си, предава Нова тв. Освен това тя е майка на три деца.

Приземяването на самолет при силен вятър изглежда страшно, дори и отстрани. Но командир Райна Косева е хладнокръвна, защото самолетите и пилотите се подчиняват на правила. "В нашата професия определено не се правят експерименти. Всичко е по правила и ние ги спазваме. Това ни е работата. Полетите се изпълняват от различни типове самолети и всеки тип самолет си има своите ограничения. Най-вероятно тези, които са си отменили полетите, техните самолети не са позволявали приземяване в такива условия", сподели командир Косева.

Заради насрещния вятър, полетът е продължил с около 30 минути повече от обичайното. "На летище "Хийтроу" времето беше неприятно за пътниците, тъй като имаше вятър. Имаше дъжд, имаше турболенция по захода, която е много неприятна. Тя е абсолютно безопасна като явление, както ще ви каже всеки един пилот, но е крайно некомфортна за пътниците", допълни тя.

Пилотите не усещат турболенция защото са свикнали, от една страна, а от друга са тренирани. "Ние тренираме на всеки шест месеца, всички пилоти ходят на тренажори, където тренираме всякакви ситуации - от пожари, откази на двигатели, силни ветрове, турболенции", разказва още командир Косева.
Тя е майка на три деца - близнаците Ивайло и Мария, и голямата й дъщеря Даниела. "Най-много обичам да си изкарвам времето с децата и общо взето правим всичко заедно - караме ски, колела, катерим се по планините, скачаме с парашути, бънджита", споделя тя.

Бурята "Киара", която връхлетя Северозападна Европа, създаде транспортен хаос по летищата. Заради лошото време полет от Варшава до Лондон беше отклонен да кацне в Бирмингам. Въпреки силния вятър, пилотът успява да овладее машината и да я приземи безаварийно.

Самолет на "Бритиш еъруейз" пък взе разстоянието от Ню Йорк до Лондон с рекордните 80 минути по-бързо от разписанието си. Пилотът яхнал въздушен поток на бурята и развил 1327 километра в час.

Ураганни ветрове оставиха десетки хиляди без ток в Централна и Северна Европа. Наводнения и паднали дървета блокираха основни пътища и железопътни релси.

Стотици полети бяха отменени в Германия и Холандия заради изключително силната зимна буря "Киара", връхлетяла северните части на Европа, предаде "Ройтерс".

Main Menu