Консулът ни в Милано: Над 15 000 българи живеят в засегнатите от коронавируса райони

24 Фев 2020 15:28

 

Случаите на заразяване с новия коронавирус в Италия се увеличават. Във връзка с разпространението му от българското външно министерство препоръчаха българските граждани да пътуват до Северна Италия само в краен случай.

Над 15000 българи живеят в засегнатите райони. През цялото време отговаряме на спешния телефон, който звъни почти постоянно. Имахме обаждания от родители, които съобщиха, че ще приберат децата си, които са студенти там, каза пред bTV генералният ни консул в Милано Таня Димитрова.

Засегнатите села в Ломбардия са абсолютно отцепени и до тях не може да се стигне. „Нито един гражданин от отцепените райони не се е свързал с нас. Обаждат се граждани от останалите райони за информация как да реагират в съответната ситуация“, уточни Димитрова.

Към момента има 152 заразени от коронавируса, трима са починалите. При 26 случая се касае за тежко болни, които се лекуват в болница. Става въпрос за възрастни хора. Останалите нямат такива изразени клинични симптоми, поясни генералният ни консул.

Семейството на Антония Карова до вчера се намираше в Ломбардия - област, засегната от коронавируса. В момента вече са във Флоренция. „Бяхме на ски състезание, но в неделя всичко беше преустановено. Пистите бяха затворени и всички бяха помолени да си тръгнат, въпреки че зоната не е от засегнатите“, разказа тя.

По думите й е настъпила лека паника сред хората. Настанал е и хаос по бензиностанциите

Main Menu