DW: Защо в Германия починалите от коронавирус са толкова малко?

29 Мар 2020 09:35

В Испания и в Италия от коронавирус са починали вече общо близо 9000 души. В Германия от началото на пандемията досега - 132. Вижте в Deutsche Welle:

30 000 са заразените с коронавирус в Германия (данни от 24 март). Но броят на жертвите е сравнително нисък - едва 132. Какво в Германия е по-различно? Защо жертвите в тази страна са толкова малко в сравнение с Италия или Испания? Отговорът е сложен, казва Ричард Пибоди от Световната здравна организация. Най-вероятно става дума за комбинация от различни причини, казва експертът.

В Германия епидемията е още в началото си

„При избухването на епидемията имаше много случаи на заразени хора, завръщащи се от ски или други ваканции - предимно хора под 80 години в добро здравословно състояние. При тях рискът от смърт е сравнително нисък“, посочва Матиас Щол от университета в Хановер.

Една от основните причини за ниската смъртност е следната: по данни на списание „Щерн“, в Германия седмично се правят средно по около 160 000 теста. Не само на хора с тежки симптоми. Така на заразените от рисковите групи може да бъде осигурено по-добро лечение още в началото.

Друга причина е високият капацитет в интензивните отделения. В Италия, където е регистриран най-големият брой смъртни случаи от коронавирус в световен мащаб, има изключително нисък дял на достъпните легла в болниците - 318 интензивни легла за 100 000 души. В Германия те са 800, при това с тенденция да нарастват - тъй като в цялата страна капацитетите за интензивно лечение се увеличават, броят на служителите расте, а оборудването се разширява.
Всичко това обаче не бива да е повод за успокоение. „Преобладаващата част от пациентите са се заразили в последните една-две седмици и вероятно в бъдеще тежките случаи ще се увеличат. Тогава ще настъпи промяна в броя на смъртните случаи“, казва пред „Щерн“ вирусологът Ханс-Георг Кройслих.

Риск за болните от туберкулоза

Междувременно от германската Асоциация за помощ на болните от проказа и туберкулоза алармираха, че пандемията от коронавирус може да доведе до увеличаване на смъртността от туберкулоза. В изявление на асоциацията се изтъква, че новото заболяване представлява заплаха за болните от туберкулоза, тъй като милиони от тях нямат достъп до необходимите медицински услуги, а организмът им не е достатъчно силен.

Main Menu