Кристалина Георгиева: Коронавирусът причинява невиждана досега икономическа

09 Апр 2020 16:56

 

Глобалната пандемия на коронавирус причинява невиждана досега икономическа криза и ще изисква масиран отговор за осигуряване на възстановяване. Това заяви шефката на МВФ Кристалина Георгиева, цитирана от БГНЕС.

Тя предупреди, че "глобалният растеж ще се превърне рязко отрицателен през 2020 г.", като 170 от 180-те членове на Международния валутен фонд ще изпитват спад на доходите на глава от населението.

"Всъщност ние предвиждаме най-лошия икономически спад след Голямата депресия", заяви Георгиева в реч, която предхожда пролетните срещи на МВФ и Световната банка през следващата седмица, които ще се проведат виртуално поради ограниченията, наложени заради COVID-19.

Георгиева обяснява, че дори и в най-добрия случай МВФ очаква само "частично възстановяване" през следващата година, като се предположи, че вирусът отшуми по-късно тази година, което да позволи на нормалния бизнес да се възобнови.

Но по думите й "може да се влоши" и "има огромна несигурност около прогнозите" и продължителността на пандемията.

 

Държавите вече са предприели стъпки на обща стойност 8 трилиона долара, но Георгиева призова правителствата да направят повече, за да осигурят "спасителни линии" за бизнеса и домакинствата, за да се "избегне стрес на икономиката, който би затруднил възстановяването много повече".

Очаква се МВФ да публикува Световната икономическа перспектива с мрачни прогнози за своите членове за тази и следващата година. През януари МВФ прогнозира растеж в световен мащаб от 3,3% през тази година и 3,4% през 2021 г. Но това беше различен свят, отбеляза

"Мрачните перспективи се прилагат както за напредналите, така и за развиващите се икономики. Тази криза не знае граници. Всички са засегнати", заяви Георгиева.

Тя отбеляза, че около 100 милиарда долара инвестиции вече са избягали от развиващите се пазари - повече от три пъти повече от изтеглянето на капитали, наблюдавано при световната финансова криза през 2008 г.

Main Menu