VW e-Golf стана най-продаваният електромобил в Германия

17 Май 2020 13:00

Изглежда, че и по време на коронавирусната криза Golf остава номер 1 в сърцата на немците, дори когато става дума за електромобили. e-Golf е най-продаваната електрическа кола в Германия не само за април, но и от началото на годината. Това предаде Auto Motor und Sport.

След доста силен подем на електромобилите, въпреки началото на коронавирусната криза, април е месец, който въглеродно неутралния сегмент в Германия ще иска да забрави. Само 4 635 нови електромобили са се появили по немските улици, в сравнение с 10 329 през март.

В класацията за най-предпочитани "електрички" също има леки размествания. При повечето модели новите регистрации през април са пропорционални на тези през март - със съответен спад от около 60%, разбира се. За някои обаче резултатите са намалели драстично. Ярък пример е Audi e-Tron, който отчита само 246 нови регистрации, в сравнение със 721 през предходния месец.

 

Най-резкият спад обаче е при Tesla. Както никоя друга марка, новите регистрации на американския производител остават най-волатилни. Това означава, че продажбите на Tesla варират силно от месец до месец. Ако погледнете резултатите на Model 3, ще видите, че през март електромобилът е на първо място с 2034 нови регистрации, а през април е едва на 3-то с 519 нови регистрации.

На този фон твърдението, че Tesla е единствената марка на пазара, която се справя по-добре спрямо същия месец на предходната година, губи стойността си. Силните резултати на американския концерн през март се дължат и на факта, че компанията предпочита да засилва доставките в края на тримесечието.

При толкова големи месечни колебания не е лошо да погледнем общия баланс - т.е. новите регистрации на съответния електромобил от началото на годината. Tesla обаче също не е водеща в това отношение. С общо 3 420 новорегистрирани Model 3 американската компания заема трета позиция. Както през първото тримесечие на 2020-а, така и през април, има друг лидер на пазара за електромобили в Германия. С малка преднина пред Renault Zoe на първо място е VW e-Golf. Електромобилът от Волфсбург отчита 738 нови регистрации през април и 4 857 от началото на годината.

Пандемията оказа своето влияние и върху продажбите на превозни средства в Германия. Докато през март бяха регистрирани рекорден брой нови електромобили, въпреки началото на кризата, през април новите регистрации бяха в съответствие с останалата част от пазара на леки коли. Победата на Tesla също не беше дълготрайна, тъй като до момента VW e-Golf е най-продаваният електромобил в Германия за 2020-а.

Main Menu