Министерството на отбраната на Испания разреши на 4 компании доставка на бойни машини за испанската армия

18 Май 2020 14:01

Министерството на отбраната на Испания разреши на INDRA Sistemas, SANTA BÁRBARA SISTEMAS, SAPA Placencia и ESCRIBANO Mechanical & Engineering да учредят компания, която ще отговаря за изпълнението на програма за производство на бронирани бойни машини 8x8, след като Министерството подпише официално това решение.
Компанията ще отговаря за доставката на 348 бр. 8x8 колесни бронирани бойни машини (VCR) и поддръжката на техническата им изправност по време на техния жизнен цикъл. Тези превозни средства се очаква да бъдат доставяни за период от седем години.
Целта на четирите компании е чрез това партньорство да бъдат удовлетворени всички оперативни цели и нужди на испанската армия и на Министерството на отбраната, както и да превърнат проекта в движеща сила за националната индустрия. В тази връзка разработването на тази програма включва амбициозен Национален промишлен план, който ще подпомага управлението на дейностите по поддръжка на разработката в Испания и ще насърчава широкото участие на националната индустрия в тази дейност, с не по-малко от 70%.
Програмата ще има най-силно отражение в регионите Астурия, Севиля, Гипускоа и Мадрид, където се предвижда създаването на 650 преки и още 1000 непреки работни места.
SANTA BÁRBARA SISTEMAS е дъщерна фирма на General Dynamics European Land Systems (GDELS), която е една от компаниите, поканени да участват в търга за придобиването на нови бронирани бойни машини за българските сухопътни войски, като в предложението, което е предоставила, също е отделено значително място на трансфера на технологии и дългосрочното партньорство с българската индустрия.
GDELS предлагат за оборудване на пехотата в България бойните машини PIRANHA, които са пионери в класа си – това е първата западна 8х8 бронирана бойна машина с над 12 000 бройки на въоръжение в повече от 20 страни по света, изпитана в редица военни и мироопазващи кампании и предлагаща най-високата оперативна съвместимост със съюзниците ни от НАТО.

 

Main Menu