Швеция с най-много жертви на глава от населението в Европа за 7 дни

19 Май 2020 18:34

Швеция, която избра по-отворена стратегия в борбата с новия коронавирус (COVID-19) в сравнение с другите европейски страни, има най-голям брой починали в Европа на глава от населението от COVID-19 през последните седем дни, показват данни, цитирани от "Ройтерс".

Швеция запази отворени повечето училища, ресторанти и фирми по време на пандемията. Въпреки че починалите намаляват, Швеция е имала средно 6,25 жертви на 1 млн. жители на ден през последните седем дни между 12 и 19 май, показват данните на Ourworldinsata.org. Това е най-високата смъртност в Европа за въпросния период, надминавайки дори Великобритания, където е имало 5,75 починали на 1 млн. души.

 

Досега в пандемията Швеция все пак има по-малко жертви на глава от населението в сравнение с Великобритания, Испания, Италия, Белгия и Франция, които избраха да наложат блокада, но има много повече починали от скандинавските си съседи Дания, Норвегия и Финландия.

Стратегията на Швеция, основана най-вече на доброволни мерки по отношение на социалното дистанциране и базова хигиена, е критикувана от някои като опасен експеримент с живота на хората, но също така е предложена като бъдещ модел от СЗО.

Стратегията за избягване на блокада на Швеция изглежда смекчи удара върху икономиката, като растежът намалява много по-малко, отколкото в Дания и Норвегия през първото тримесечие.

LGarden

Main Menu