Президентът Дуда отива на балотаж

29 Юни 2020 07:02
Президентът Дуда отива на балотаж БГНЕС

Действащият президент Анджей Дуда получава най-много гласове на изборите за държавен глава в Полша. Те обаче не са достатъчни, за да спечели още на първия тур, затова той ще се изправи на балотаж след две седмици срещу кмета на Варшава Рафал Тшасковски, предаде БНР.

Анджей Дуда, който е съюзник на управляващата партия „Право и справедливост“, получава почти 42 процента от вота, показват данните от екзитпол. Опонентът му Тшасковски, който е издигнат от най-голямата опозиционна формация, центристката „Гражданска платформа“, събира 30 процента подкрепа. Данните сочат още, че избирателната активност е била 63%.

Според някои от гласувалите поляци страната има нужда от стабилност и затова те виждат като победител именно сегашния държавен глава. След края на изборния ден Дуда благодари на избирателите и заяви, че гласувалите за него граждани му предоставят добро преимущество. Той изрази надежда, че ще успее да спечели хората, подкрепили някои от кандидатите, които не достигат до втория тур. Президентът, който дълго време беше сочен за фаворит на вота, обеща, че в края на евентуалния му нов мандат средната заплата в страната ще достигне 2 хиляди евро.

LGarden

Main Menu