Бойко Борисов: Доволни държави няма да има

19 Юли 2020 13:04

Всеки прави предложения, всеки се бори за повече средства, но всъщност бюджетът е по-малко. Това каза в Брюксел премиерът Бойко Борисов на брифинг онлайн, нарочен за да се опровергаят слухове. Преговорите в Брюксел продължават.

От изказването му стана ясно, че се предвиждат 450 млрд. евро грантове и 300 млрд. евро заеми.

Борисов разкри, че парите са по-малко, но и няма да има доволни държави. "Приемливо е, въпреки намалението", заяви Борисов. Той се надява да се върне от Брюксел с бюджет, недостатъчен, но бюджет.

Парите, за които основно страната ни настоява, кохезионните фондове и селскостопанската политика остават същите. Страната ни е дала заявка и за подкрепата за най-бедните райони.

Каза също, че отпускането на грантовете ще е при строги изисквания и ще има засилена предпазна клауза - внезапна спирачка по искане на най-големите донори, т.нар. пестелива четворка.

Подкрепям пестеливите, защото позицията им е правилна, отсече Борисов и обясни, че е нормално този, който дава парите, да иска да контролира как се харчат. Самият нидерлански премиер Марк Рюте обаче ни е похвалил на съвета и ни е дал за пример за стегнатата финансова политика и това, че до този момент не сме взели заем, а се оправяме със собствени средства.

Намалението на БВП на Европейския съюз до този момент било с 8.5 е докладвала фон дер Лайен. "Това са трилиони, хиляди милиарда загуби, а ние на този фон се борим за повече пари. А навсякъде положението е тежко - и индустрия, и икономика, и туризма в Гърция, Испания, Италия, и у нас", коментира Бойко Борисов.

Опитвам се да помагам, балансирам, разбирам страховете на колегите... Ако сме европейско семейство, трябва да вземем такова решение, че всички членове на семейството да се чуват такива и защитени.

Цяла нощ аритметика, повярвайте ми, много тежко, а всяка една цифра има значение. Борисов заяви и че има предложение всичко договорено сега да бъде отнесено до ЕКОФИН.

Пред евролидерите Борисов отново е настоял за единен медицински протокол за всички държави, за да се избегнат научните спорове дали има COVID-19 и как се лекува. Продължава да сме единствената държава в ЕС, в която се счита, че няма такъв вирус.

Борисов припомни искането си да се направи кръгла маса между медиците и на нея да бъдат отново

Искрено се надявам медицинските светила да излязат и да кажат по единия или другия модел сме действали правилно. Борисов посочи, че една по една другите държави ни слагат в червения списък заради увеличения брой заболели.

 

Main Menu