Борисов убеждава, че ЕС трябва да излезе с компромис и единен

20 Юли 2020 19:17

"Убеден съм, че именно заради евроскептицизма и заради това колко е важно ЕС да излезе единен след днес, ще постигнем необходимия компромис от всички страни." Думите са на премиера Бойко Борисов, който полага огромни усилия да сближава позиции от Севера, Юга, Централна и Източна Европа.

Това заявява той от позицията на държава, която е в първата тройка на най-дисциплинираните държави във финансово отношение. Преговорите по новия европейски бюджет в Брюксел продължават четвърти ден. Последните разговори се състояха тази сутрин, като в момента форматът е на двустранни и многостранни срещи и консултации.

Министър-председателят Борисов напомни, че България е сред държавите с най-нисък външен дълг, стабилен фискален резерв и до преди кризата породена от пандемията от COVID-19 страната ни години наред е имала икономически растеж. Борисов изтъкна, че преди дни с единодушието на финансовите министри България влезе и в ERM II.

Борисов е разочарован от това, че не се коментират медицинската част на пандемията и мерки за преодоляване на пандемията. Премиерът настоя още в първия ден за формирането на единен медицински протокол не само за страните от ЕС, но и за Европа.

В противен случай по думите на Борисов можем да станем свидетели на същите трудности и трагични събития, които присъстваха в обръщенията на европейските лидери към своите граждани в началото на пандемията. "Здравето и медицината трябва да са преди парите", категоричен беше премиерът Бойко Борисов./news.bg

Main Menu