Словакия с нов масов тест за коронавирус

08 Ное 2020 11:52

Словакия може да тества отново всички граждани за Covid-19 през декември, за да позволи на правителството да облекчи пандемичните ограничения, каза премиерът Игор Матович, цитиран от "Блумбърг".

Страната с 5,5 милиона души направи днес втори кръг на национално тестване с помощта на тестове за антитела на стойност 5 долара.

Макар и по-малко точни от стандартните PCR тестове, те могат да дадат резултати за 15 минути.

2/3 от гражданите участваха в първия кръг преди седмица, разкривайки процент на инфекция от 1,1%. Тестовете този уикенд са ограничени до силно засегнатите региони, обхващащи около половината от населението.

"С тестовете спряхме вълната от коронавирус, но ако искаме да имаме по-лесен живот с отворени ресторанти или кина, ще трябва да направим нов ход", каза Матович в събота по общественото радио.

"След няколко седмици ще има публичен дебат дали пътят към по-голяма свобода е блокиране или друго масово тестване", каза той.

 

Докато повечето страни от Европейския съюз реагират на възраждането на вируса с все по-сурови блокировки и комендантски час, масовите тестове набират популярност като евтин начин за изолиране на заразените с по-малко щети за икономиката. Европейската комисия, изпълнителният орган на ЕС, призова държавите-членки да го направят, като обеща 100 милиона евро за тестовете.

Матович прокара плана за тестване, въпреки съпротивата на медицинските експерти, които предложиха вместо това да затворят по-голямата част от икономиката.

Main Menu