Първи ваксинации срещу COVID-19 в ЕС в първото тримесечие на 2021-а

11 Ное 2020 21:37

 

Първите ваксинации в Европейския съюз срещу новия коронавирус (COVID-19) могат да се случат през първите три месеца на 2021 г., като това е оптимистичен сценарий. Това заяви шефът на здравната агенция на ЕС пред "Франс прес".

"Мисля, че оптимистично е първото тримесечие на следващата година, но не мога да бъда по-точна", отбеляза Андреа Амон, директор на базирания в Стокхолм Европейски център за профилактика и контрол на заболяванията (ECDC).

Европейски източник е заявил пред АФП вчера, че ваксина може да бъде разрешена за употреба в ЕС в "началото на 2021 г.", след съобщението, че ваксината на американската фармацевтична група Pfizer и германската BioNTech е показала 90-процентова ефективност в третата фаза на изпитанията.

"Разбира се, това е обещаващо", каза Амон, подчертавайки, че засега това е "прессъобщение и все още не е санкционирано от учените, така че трябва да видим каква ще бъде окончателната оценка".

За да има ваксина в Европейския съюз, тя трябва да получи разрешение от Европейската агенция по лекарствата.

Европейската комисия обяви днес, че е подписала договор с Pfizer и BioNTech за закупуване на 300 млн. дози от тяхната ваксина.

Амон каза, че разпространението на пандемията в Европа е "много, много притеснително" и всички показатели "вървят в грешната посока в момента".

От началото на заразата в Европа има най-малко 311 000 починали от над 13 милиона заразени, а много страни са засегнати от втора вълна.

Амон предположи, че "може да отнеме повече време, за да намалим заразените от настоящите нива", отколкото отне през март и април, когато заразените достигнаха своя пик по време на първата вълна в Европа.

Тя призова европейците да спазват ограниченията и мерките на техните страни за ограничаване на разпространението на вируса, "колкото и трудно да е това".

"Те трябва да разберат, че е много важно да допринесат за успеха на контрола на епидемията, като спазват тези мерки", изтъкна тя.

Еврокомисарят по здравеопазването Стела Кириакидес повтори днес, че ваксината няма да сложи незабавен край на пандемията.

"Трябва да разберем, че дори когато имаме безопасна и ефективна ваксина, това няма да е магическа пръчка, която ще накара COVID-19 да изчезне за една нощ", подчерта тя пред репортери.

"Дори когато е налична безопасна и ефективна ваксина... ще е необходимо да продължим с тези мерки, докато успеем да достигнем значителна част от населението", отбеляза още еврокомисарката./news.bg

Main Menu