СЗО прогнозира трета вълна от Covid-19 в началото на 2021 г.

22 Ное 2020 14:59

Спецпратеникът на Световната здравна организация за Covid-19 прогнозира трета вълна от пандемията в Европа в началото на 2021 г., ако правителството повторят „неуспеха си да направят нужното да осуетят втора вълна от заразявания“, предаде Ройтерс.

 

„Те пропуснаха да изградят необходимата инфраструктура по време на летните месеци, след като взеха под контрол първата вълна“, заяви Дейвид Набаро в интервю за швейцарски встници.

 

„Сега имаме втора вълна. Ако те не създадат нужната инфраструктура, ще имат и трета вълна в началото на следващата година“, каза Набаро, който имаше неуспешна кампания да оглави СЗО през 2017 г.

Европа за кратко се радваше на спад на новозаразените, които сега отново се увеличават, отбелязва БНР.

 

Набаро изтъкна стъпката на Швейцария към разрешаване на ските, след като други алпийски страни като Австрия затвориха курортите. И предупреди, че Швейцария може да достигне „много високо ниво на заразявания и смъртни случаи“.

 

Той похвали мерките на азиатски страни като Южна Корея, където нивата са сравнително ниски: „Те спазват дистанция, носят маски, изолират се, когато са болни, мият ръцете си и повърхностите. Пазят най-застрашените“.

 

И подчерта, че Азия не е облекчила ограниченията предварително.

„Трябва да изчакате, докато случаите намалеят и останат на ниско ниво. Европейската реакция бе непълна“, каза той.

Main Menu