ЕС иска световен договор за бъдещи пандемии

23 Ное 2020 07:08

Председателят на Европейския съвет Чарлз Мишел и председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен представляваха ЕС на 15-ата среща на върха на лидерите на Г-20, организирана от Саудитска Арабия, която се проведе онлайн на 21-22 ноември 2020 г.

Пришпомняме, че тя бе доминирана от пандемията и последиците ѝ - както здравни, така и икономически.

 

"Международен договор за пандемии може да помогне за предотвратяване на бъдещи пандемии и да ни помогне да реагираме по-бързо и по-координирано. Той трябва да бъде договорен с всички държави, организации и агенции на ООН, по-специално СЗО", каза Мишел в изявлението си.


"Радвам се, че лидерите на Г-20 се съгласиха да направят ваксините Covid-19 достъпни и достъпни за всички. Но е необходимо повече финансиране. Като урок от кризата трябва да засилим глобалната готовност. Ще обсъдим това отново през май 2021 г. на съвместната Глобална здравна среща на Г-20 в Италия. За да изградим отново по-устойчив, приобщаващ и устойчив свят, ние също трябва да активизираме и борбата с изменението на климата. ЕС тръгна по пътя към неутралностдо 2050 г. и много партньори от Г-20 вече поеха същите ангажименти. ", каза от своя страна фон дер Лайен.

Main Menu