AstraZeneca: Необходимо е допълнително проучване за ваксината срещу COVID-19

26 Ное 2020 23:19

Изпълнителният директор на компанията AstraZeneca заяви, че е необходимо допълнително глобално проучване за оценка на ефикасността на разработваната от компанията ваксина срещу COVID-19. То се налага поради възникналите въпроси за нивото на защита, която тя може да предложи.

„Сега, когато открихме, че тя (ваксината) има по-голяма ефикасност, трябва да го потвърдим, така че е необходимо да направим допълнително проучване”, заяви главният изпълнителен директор на компанията Паскал Сорио в първото си интервю за Блумбърг след публикуването на данните.

Той заяви, че не очаква допълнителните изследвания да забавят одобрението на ваксината във Великобритания и Европейския съюз. Разрешението от Американската Федерална агенция за контрол на храните и лекарствата (FDA) обаче може да отнеме повече време, тъй като регулаторът е малко вероятно да одобри ваксината въз основа на проучвания, проведени другаде, особено предвид въпросите за резултатите.

Одобрение на ваксината в някои страни все още е възможно преди края на годината, изрази оптимизма си Сорио.

AstraZeneca и Оксфорд съобщиха в понеделник, че по-ниската начална доза на ваксината, последвана от пълна доза, е довела до 90% ефективност при по-малък набор от участници в сравнение с 62% за две пълни дози.

 

Ръководителят на американската програма за разработване на ваксини (Operation Warp Speed) обяви, че тези данни са получени от тестване при по-млади хора. Освен това по-малката доза е била давана поради грешка в количеството ваксина в някои от флаконите. Нито една от тези подробности не е разкрита в оригиналните изявления на AstraZeneca или Оксфорд.

„Не бих могъл да кажа, че очаквахме ефикасността да бъде по-висока“, каза Сорио. "Хората го наричат грешка, но това не е грешка.", заяви той.

AstraZeneca е една от няколкото компании, с които ЕК е сключила предварителни споразумения за доставка на възможни бъдещи ваксини.

Main Menu